Gå til hovedindhold

MS hug

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 61 med attakvis sclerose på 10. år. Mine udfordringer er mest føleforstyrrelser, men jeg har de sidste 14 dage flere gange oplevet en fornemmelse omkring brystet som et stramt bælte, lige hvor brystholderen sidder. Det er virkelig ubehageligt og kan nemt forvekslet med hjerteproblemer, men hjertekardiogrammet er normalt.

Nu har jeg hørt fra andre, at der er noget der hedder “hug” kan ikke rigtig selv finde læsestof omkring det, men findes det, og hvad kan jeg gøre? Er det måske en slags attak?

Svar

MS hug, eller oversat til dansk - MS knus/kram er betegnelse for symptomer der kommer, når MS plak rammer rygmarven og påvirker følesansen fra kroppen/torsoen. Det føles som en ubehagelig klemmende fornemmelse, som en blodtryksmanchet der strammes. Symptomet kan karakteriseres som et attak, men kan også være et mere kronisk fænomen.

Udredning med MR skanning af rygmarven evt. med kontrast, og sammenligning med tidligere undersøgelser, vil kunne afsløre om det er et nyt plak eller aktivitet i et gammelt, og dermed tegn på sygdomsudvikling.