Gå til hovedindhold

NADH som tilskud

Spørgsmål

Jeg har læst på jeres og andre hjemmesider, at stoffet NADH kan have en gavnlig effekt på kroniske sygdomme som fx sclerose og autoimmunsygdomme.

Ved I hvor man kan købe dette som kosttilskud? Mit apotek siger, at de ikke har mulighed for at skaffe det. Jeg vil helst købe det på en dansk netbutik, men kan kun finde amerikanske.

Svar

Det er muligt at købe NADH som tilskud, men hvorvidt det har gavnlige virkninger i forhold til MS vides ikke. Det ser ud til at have en kortvarig gavnlig effekt på dem som lider af kronisk træthed-syndrom. Derfor kan det være nærliggende at tro, at det vil kunne hjælpe imod den træthed, som kommer af MS. Det er til min vidende desværre ikke undersøgt endnu.

NADH er sammen med dets nært relaterede molekyle NAD+ kritiske for cellens energiproduktion og en lang række andre metaboliske processer. Det er derfor et stof, som der forskes meget intenst i. Forskningen indenfor MS, er dog ikke kommet længere end forsøg på mus. Her er der givet stoffer, som er forløbere for NADH, og de har været i stand til at begrænse den autoimmune ødelæggelse af nervers myelinskeder.

At det ses i mus, er ikke ensbetydende med, at det samme sker i mennesker. Her venter vi stadig på resultater. Det har dog ikke stoppet en række alternative behandlere, hvorfor vi nu ser, at der er begyndt at være klinikker rundt omkring i verden der giver intravenøse infusioner af NAD+ til patienter med MS. Det mener forskere dog er spild af penge, da NAD+ er et alt for stort molekyle til at kunne blive optaget i cellerne, hvilket er der de skulle udøve deres effekt. De mener, at det formenlig er en bedre strategi at øge cellernes egen prodution, ved at tilføre de stoffer, som cellerne bruger til lave NAD+, hvilket er stoffer der er i familie med B3-vitaminet. Det er derfor nu muligt at købe en lang række tilskud, der har til formål at gøre netop dette. Det som de fleste forskere anbefaler hedder NMN (nicotinamid mononucleotid). Tilskud med NMN, menes også at være mere effektive end tilskud med NADH. Det er dog vigtigt at understrege, at forskningen her er på et meget tidligt stadie, og at det hele på nuværende tidspunkt er meget teoretisk.

Jeg vil hverken anbefale at tage NADH eller NMN for nuværende, da jeg mener, at der som minimum bør forelægge positive studier på mennesker. Ligesom jeg også gerne så, at tilskudene var bedre undersøgt i forhold til bivirkninger og interaktioner. Som det er nu, så er der ikke beskrevet hverken bivirkninger eller interaktioner, men det betyder ikke, at de ikke findes. Særligt, når det er produkter der ikke har været i udbredt brug igennem særligt mange år.

Hvis man ikke desto mindre, gerne vil give det et forsøg. Så kan NADH og NMN tilskud købes i de fleste større onlinebutikker der sælger tilskud. For NADH vil 5-10 mg vil være passende. For NMN vil det være 125 mg dagligt.

Jeg holder øje med studierne omkring dette område og vil opdatere mit svar, såfremt der kommer ny viden.