Gå til hovedindhold

Narkose og årsag til MS

Spørgsmål

Enhver sclerosepatient stiller før eller siden sig selv spørgsmålet: hvorfor blev det lige mig, der fik sclerose? Fornylig omtalte Scleroseforeningen en amerikansk undersøgelse, som pegede i retning af, at skader på oligodendrocytterne måske kunne udløse sclerose: Henfald af hjerneceller måske startskuddet til sclerose. Umiddelbart må man nok slutte, at flere faktorer kan medføre sclerose, herunder arvelige faktorer, men derfor kan skader på nervesystemet godt være en anden af faktorerne.

For mit eget vedkommende har jeg ikke sclerose i familien. Derimod var jeg ca. 20 år inden min sclerosediagnosen igennem en række operationer på Rigshospitalets øjenafdeling, hvor jeg var i narkose i timevis. Det er spørgsmålet, om det er denne procedure, som har forårsaget, at jeg nu har sclerose, og fik sclerosediagnosen i en forholdsvis høj alder (næsten som 50-årig). Jeg fik for nogle år siden et spørgeskema i forbindelse med en epidemiologisk undersøgelse, hvor der netop blandt andet blev spurgt til eventuel narkose. Er der noget resultat af denne undersøgelse?

Sclerose forekommer jo ofte hos unge mennesker. Hvis man antager at den begivenhed, som forårsager sclerosen finder sted ca. 20 år før diagnosen, kunne man forestille sig, at sclerose hos unge mennesker kunne skyldes hjerneskader på grund af iltmangel i forbindelse med fødslen. En epidemiologisk undersøgelse af dette, kunne vise at sclerose kunne skyldes en eller form for hjerneskade ca. 20 år før sclerosediagnosen. Lidt tanker omkring årsagen til sclerose.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang