Gå til hovedindhold

Nedsat syn efter synsnervebetændelse

Spørgsmål

Jeg har siden slutningen af maj starten af juni været plaget af en inflammation på venstre synsnerve. Der gik meget lang tid førend praktiserende læge og øjenlæge fik viderehenvist mig til en øjenafdeling på sygehuset. I starten fik jeg tiltagende smerter, og først et par uger inde begyndte synet at være påvirket. Det gik fra 80% og ned til 50 % omkring 10 juni. Herefter har det været stabilt på 50 %. Smerterne er aftaget og nærmest borte.

Jeg er udredt, og der er stillet diagnosen CIS. Min største bekymring lige pt. omhandler mit syn, og hvorvidt jeg genvinder det. Jeg er meget invalideret i forhold til mit arbejde, der hovedsageligt er administrativt. Jeg har søgt og søgt, men kan ikke finde så meget information eller viden fra folk med erfaringer.

Øjenlæge og neurolog siger at jeg skal være tålmodig - der kan gå et halvt til et helt år førend man kan sige, om det bliver bedre. Men hvad er din erfaring - mit syn er fortsat 50 %. Jeg har været i binyrebarkhormon behandling over 3 dage, 1 gram. Behandlingen sluttede for lidt under en uge siden. Kan jeg forvente, at mit syn bedres, eller er der gået så lang tid med samme synsprocent, at det formentlig ikke bedres?

Svar

Øjenlæge og neurolog har ret, men den største bedring sker indenfor de først 3 måneder, nogen bedring de næste 3 måneder. Efter 6 måneder er det mere marginaler, og når der er gået et år, må man anse generne som blivende. Dog har hjernen mulighed for at kompensere til en vis grad, så man tilvænnes til den nye situation.

Nu er der gået ca. 3 måneder for dit vedkommende, og du har fået binyrebarkhormon relativt sent i forløbet. Det må anses som en slags Benefit of the doubt i håb om at fremskynde helingen, men ligegyldigt om du havde fået det før, ville det ikke have effekt på det blivende syn. Du kan ikke gøre andet end at krydse fingre og håbe.