Gå til hovedindhold

Nervesmerter i fødder og ben

Spørgsmål

Jeg er 65 år og blev for 11 år siden diagnosticeret med primær progressiv sclerose og nervebetændelse Polyneuropati. Jeg har siden diagnoserne trænet, deltaget i flere undersøgelser og i den forbindelse jævnligt blevet undersøgt.

Jeg har oplyst om smerter i fødder, lægge, knæ og har fået tilbudt medicin, som ikke har hjulpet. Mod spasticitet er der forsøgt Gabapentin, Baklofen, Sirdalud, Sativex og Botulinum Toxin alle uden brugbar effekt. Mod smerterne er der desuden forsøgt Lyrica, Paracetamol, Ibumetin og Duloxetin uden effekt. Jeg har de sidste par år taget Fampyra, hvor effekten er blevet målt ved den årlige kontrol. Selv har jeg lidt svært ved at mærke forskel, hvis jeg ikke kan komme til at tage tabletten.

Jeg har siden 2011 brugt indlæg i mine sko. For 10 måneder siden fik jeg nye indlæg med højere svangstøtte og dybere rille til senen under svangen. Jeg har fået sålen justeret 5- 6 gange pga. øgede smerter i tæer, svang og indersiden af knæene. Ændringerne hjalp ikke, og i begyndelsen af december lavede skomageren et nyt par såler med udgangspunkt i afstøbningen fra begyndelsen af året. Det er ikke blevet bedre.

Jeg mærker forbedringer især efter træning i varmtvands bassin. Her får jeg ingen rystelser i benene når jeg går i, hvad jeg får, når jeg går i vandet om sommeren eller sprøjter koldt vand på benene i brusebadet. Rystelserne holder op efter kort tid.

Generelt hjælper det også at træne balancen på boldhold, men jeg synes ikke fødder og ben bliver mindre smertefulde. Men ligesom om morgenen, hvor smerterne er størst, hjælper det at komme i gang. Jeg ved ikke om tonus og smerter i fødder og ben skyldes sclerosen eller nervebetændelsen. Jeg er godt klar over, at smerterne i benene ikke skyldes mekaniske påvirkninger, men uhensigtsmæssige signaler fra nervesystemet. Men kan der alligevel være en chance med ændringer i sålerne? Jeg er i tvivl om, hvilken form for træning der er bedst til at løse op for spændingerne i benene? 

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang