Gå til hovedindhold

Nye plak på MR - virker min behandling

Spørgsmål

Jeg fik stillet diagnosen i sensommeren 2015 efter diverse tests, bl.a 2 MR scanninger. Jeg blev MR scannet igen et halvt år efter, hvor man fandt 3 nye plak og igen knap 1 år senere, og her fandt man 1 ny plak.

Mit spørgsmål er: Når der ved hver ny scanning er kommet mere plak, betyder det vel, at der er aktivitet i sygdommen og dermed også, at min medicin ikke virker efter hensigten, hvorfor jeg ikke forstår, at min læge ikke foreslår en ny medicin. Hvornår skifter man medicin, hvor meget plak/aktivitet skal der til, før man synes at medicinen ikke virker?

Svar

Man kan desværre endnu ikke stoppe MS sygdommen helt, og selv om en behandling er effektiv, må man ofte acceptere, at der kan komme 1-2 nye plak på MR skanningen pr. år.  Det er dog vigtigt, at man sammenligner med en såkaldt baselineskanning, dvs. en skanning, der er foretaget 3-6 måneder efter man startede sin behandling, eller skiftede til en ny. På den måde er man sikker på, at den aktuelle behandling har fuld effekt og det bedste grundlag for at vurdere effekten fremadrettet.

Når du opgør antallet plak på dine skanninger, skal dette derfor ske i forhold til behandlingsstart og en baselineskanning, der ligger 3-6 måneder efter du startede behandlingen. Sikker effekt af din behandling vil således først kunne gøres op i forhold til yderligere en skanning, der ligger et år ude i fremtiden.

Den sygdomsaktivitet der ligger før baselineskanningen, stammer fra en situation, hvor du ikke var i behandling, eller din behandling endnu ikke virkede tilstrækkeligt.

Behandlingsskift sker sædvanligvis ud fra en vurdering af MR skanning (flere end to plak), attak (et eller flere) og neurologisk status (en stigning af EDSS score).