Gå til hovedindhold

Øget svedproduktion

Spørgsmål

Jeg slås med ekstrem-sved (hyper sved dvs. svedtendens som forstærkes abnormt i situationer). Sveden løber fra hårkant, ansigt, hals, ryg og bryst. Trøje og bukser er derefter gennemblødt. Det er meget socialt belastende.

Forhistorien er formodentlig et MS attack, hvor jeg fik branden og prikken i ansigt og hænder. Det er dog aftaget i dag. Men nu hyperreagerer sveden. Det er som om svedfølsomheden er øget 50-100 %. Ved let forhøjet sommertemperatur er det et problem men også ved f.eks. situationer, hvor jeg bliver nervøs i trafikken, irritation i en situation f.eks. at bibliotekskortet ikke virker, ved koncentration om noget, det at møde nogle fremmede, eller ved lettere fysisk belastning som at slå græsset, støvsuge, gå en tur o.l. Og så naturligvis mad som desserter eller vin som jo i forvejen sætter gang i forbrændingsmotoren. Alt sammen eksempler på situationer, hvor sveden driver, så tøjet er gennemblødt og håres skal vaskes. 

1. Hvad er årsagen til denne tilsyneladende sjældnere forekomne svedeffekt af sclerose attack?

2. Hvor kan jeg søge hjælp - er det f.eks. en hudlæge der skal se på det?

3. Er der nogen idéer til hvilken medicin, der kan hjælpe mig, så jeg kan få en rimelig normal hverdag?

Svar

Det kan ikke udelukkes, at sclerosen har påvirket dit autonome nervesystem, som blandt andet styrer svedproduktion, selvom fænomenet kun sjældent er beskrevet i MS litteraturen. Det er hudlæger der behandler øget svedproduktion (hyperhidrosis), hvor man fx.eks. kan bruge Ercoril, og du skal kontakte din praktiserende læge for at få en henvisning.