Gå til hovedindhold

Okklusions træning

Spørgsmål

Jeg er 53 år, haft sclerose gennem 14 år, og arbejder som ergoterapeut på normale vilkår. Jeg har i hele perioden været i medicinsk behandling med Avonex, som jeg har gener ved indtag ugentligt i form af hovedpiner og influenzalign. symptomer. Jeg er hidtil haft et mildt forløb uden gener, men gennem det sidste år har jeg oplevet funktionsnedsættelse af mit højre ben og lidt af højre arm. Jeg er blevet MR scannet for et par måneder siden og har skiftet medicinsk behandling til Mavenclad.

Funktionsmæssigt har jeg nedsat kraft over højre fodled, knæ og hofte. Hvilket betyder, at jeg ikke længere kan gå langt. Jeg kan max gå ca. 3 km, så bliver foden træt, og jeg har svært ved at afvikle over fodleddet. Jeg oplever også min balance er blevet ringere. Jeg kan se, at jeg har let atrofi af min højre lårmuskulatur. Samtidigt med at jeg har ændret medicinsk behandling, er jeg også startet på vederlagsfri fysioterapi 2-3 gange ugenligt. Til pilates hold og styketræning, hvilket jeg er super glad for. Min Fys kom i dag og spurgte, om jeg kendte noget til okkulationsbehandling i forbindelse med sclerose? Idet hun tænkte, at det kunne være en idé til mig til at buste lårmulaturen. Fysioterapien overvejede nemlig at indkøbe noget udstyr til denne træningsform. Kendte I noget til denne behandling?

Svar

Det er godt at høre, at du er begyndt på vederlagsfri fysioterapi, og at du er super glad for det. Træningen virker også varieret, du fokuserer på styrke, koordination og smidighed. I forhold til at supplere med okklusions træning og evdiens i forhold til dette og MS, så findes der ikke evidens for at det virker. Men min erfaring er, at det er meget forskelligt, hvordan man reagerer på forskellige træningsformer, så derfor kan du rent faktisk kun finde ud af det ved at afprøve det.

Okklusions træning eller KAATSU er opfundet i Japan. Det går ud på, at man lukker delvist af for nogle af kroppens vener, mens der trænes. Det kan gøres for benene og armene. Det, der sker i kroppen, når blodtilbagestrømningen reduceres er, at metabolitter bliver i musklerne i længere tid, og samtidig stiger det intramuskulære tryk. Denne kombination øger det metaboliske stress, som menes at være årsagen til den øgede muskelvækst, der er formålet for mange med okklusionstræning. En af fordelene kan være at man opnår større muskelvækst, mens man træner med lav belastning (normalt træner man tungt med stor belastning for at opnå stor muskelstyrke). Så når man styrketræner med okklusions bånd skal man bruge væsentlig lavere vægte end normalt (ofte kun 20% af den normale vægt i udgangspunktet). Dermed er det heller ikke så hårdt for leddene. Afklemningen foretages med stropper/bånd eller manchetter og skal gøres korrekt, så det hverken sidder for løst eller for stramt. Derfor anbefaler jeg, at man gør det sammen med en fysioterapuet, i hvert fald i starten. Så målet med træningen er at øge muskelmassen, og at man så efterfølgende kan anvende/have gavn af denne i funktioner.

Hvis vi så tænker øget muskelmasse og MS, så er det vigtigt at huske, at MS påvirker nervesignalet til musklerne, og at det er det nedsatte nervesignal, der gør at musklerne atrofierer/bliver mindre. Så hvis du booster f.eks. dine store lårmuskler med okklusionstræning, skal musklerne fortsat have nervesignalet for at udføre bevægelser. Så om det har effekt er usikkert. Men som sagt, hvis din fysioterapeut tilbyder dette, som en del af behandlingen er det helt sikkert relevant at afprøve det.

Personligt arbejder jeg mere med NMES/elstimulering af musklerne, da man her booster muskelmasssen via at booste det perifere nervesignal.