Gå til hovedindhold

Osteopati og oppustet mave

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret Transversel Myelitis, og i den forbindelse har jeg konstant spændt/oppustet mave. Får ingen medicin. Jeg vil gerne vide, om I har nogen viden omkring osteopati. Jeg går også til fys træning på et MS hold.

Svar

Jeg har desværre ikke erfaring med, hvordan osteopati kan bruges til at behandle transversel myelitis og de komplikationer i form af mavegener, som dette måtte forårsage. Der er så vidt jeg kan finde, heller ikke noget forskning på området.

Generelt set er jeg stor fortaler for osteopati, som kan være en stor hjælp i behandlingen af mange tilstande, men hvorvidt det kan hjælpe dig, ved jeg desværre ikke. Heldigvis er osteopati ganske sikkert, så hvis du har mod på at give det et forsøg, er der ikke noget i vejen for det. Jeg vil dog i første omgang anbefale, at du drøfter med din læge, om der ikke er medicin, der kan afhjælpe dine gener.
Tobias Schmidt Hansen, læge og ekspert i komplementær og alternativ medicin

Jeg ved ikke så meget om Transversel Myelitis, men jeg ved noget om afføringsforstyrrelser ved Multipel Sclerose (MS). En oppustet og spændt mave skyldes ophobning af luft i tarmene, som oftest kommer af forstoppelse, hvor der ophobes affaldsstoffer i tarmene og/eller en meget fiberholdig kost. Ligeledes kan det også skyldes luft man sluger ved rygning, tyggen tyggegummi, talen med mad i munden og drikke med sugerør. Der er også noget medicin som kan give luft i tarmsystemet, samt nervøsitet og stresset livsstil.

Jeg tænker, du meget vel kan være forstoppet pga. din sygdom, og man kan sagtens være forstoppet selvom der kommer tynd afføring - det kan være en forstoppelses diarre, hvor kun der kommer tynd afføring med lidt små klumper afføring og kerner. Så det er ofte en god idé at holde gang i tarmsystemet ved hjælp af afføringsmiddel f.eks. Magnesia og Dulcolax og/eller HUSK. Hvis du vil afprøve det, er det vigtigt at drikke mindst 2 liter væske dagligt og tage den rigtige mængde.

Og jeg vil selvfølgelig råde dig til at søge hjælp og vejledning hos de sundhedspersoner som du har kontakt med i forhold til din sygdom.
Janni Eibye, kontinens sygeplejerske