Gå til hovedindhold

Overaktiv blære – Botox eller Sakralnervestimulation

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i snart 13 år. Jeg har hyppig spontan vandladning. Engangskaterisation ofte 5-7 gange om natten, så jeg får aldrig en uforstyrret nattesøvn. Jeg har været 4 gange på urologisk afdeling med en ny læge hver gang og forskellige indfaldsvinkler, det giver usikkerhed om, hvad jeg skal beslutte.

De foreslår Botox i blæren eller sakralnervestimulation. Jeg er meget i tvivl omkring Botox, da det de fortæller mig er, at jeg skal i behandling hver 3. måned med fuld bedøvelse. Det synes jeg lyder voldsomt. Sidst jeg var til udredning, var første gang jeg blev forelagt muligheden med sakralnervestimulation, det lød for mig mere overskueligt.

Jeg vil gerne høre, hvad din erfaring er med begge behandlingstilbud, og hvad du vil anbefale?

Svar

Der er mange med MS og overaktiv blære, som har stor glæde af at få Botox injektioner i blæren med jævne mellemrum. Det er både individuelt og afhængig af dosis, hvor længe virkningen af Botox holder. 3 måneder er lavt sat – og nok ved laveste dosis. Langt de fleste får mellemdosis (200 enheder) og har virkning i ca. 4-6 måneder (dog stadig individuelt hvordan kroppen reagerer). Nogle gange er der også brug for, at man kan tømme blæren med et engangskateter. Og med hensyn til fuld bedøvelse så er det lidt forskelligt fra hospital til hospital. De fleste steder er man i fuld bedøvelse 1. gang og derefter i lokalbedøvelse samt lidt smertestillende tabletter. Selve indgrebet tager ca. 10-15 min. Måske er der nogle forhold hos dig som gør, at de ønsker at fuldbedøve dig hver gang. Botox forsvinder/nedbrydes igen, og det er derfor at behandlingen skal gentages, og du kan jo altid fravælge behandlingen igen, hvis du ikke synes, den har den ønskede effekt på din problemstilling, og dermed ikke er "besværet" værd.

Sakralnervestimulation bruges umiddelbart til at afhjælpe inkontinens (urin og afføring). Urininkontinensen er ofte på baggrund af en overaktiv blære som giver presserende vandladningstrang, som ikke kan undertrykkes. Hvorvidt det også er en problemstilling hos dig, kan jeg ikke umiddelbart læse af dit spørgsmål. Hvor mange sclerosepatienter der har denne løsning (enten med hensyn til urin- eller afføringsproblemer) ved jeg ikke, men de få jeg kender til er glade for det. Det er et specialistindgreb som kræver en flere uger lang testperiode, og først derefter vil kirurgen (urologen med specialist viden) vurdere, om det kan afhjælpe dine gener. Jeg kan godt forstå, at du er i tvivl, da du formentlig stadig mangler noget information for at kunne vælge behandling i samråd med en urolog.

Du beskriver dine udfordringer om natten med 5-7 gange engangskaterisation. Jeg går ud fra, at du og urologisk afdeling har været hele vejen rundt med at afprøve medicin mod overaktiv blære/lejringsbetinget urge fx Betmiga alene eller Betmiga i kombination med et andet præparat mod overaktiv blære, vurdere om der er væske i fødder og underben til sengetid, om du måske pga. alder ikke producerer det hormon som holder urinen tilbage i nyrerne om natten og evt. kan afprøve dette (Desmopressin). Der er nogle restriktioner ved dette præparat i forhold til væskeindtag og blodtryks-status. Så det at du er tilbudt behandling  med enten Botox eller sakralnervestimulation, er vel en konsekvens af at andre tiltag ikke virker eller ikke er en mulighed for dig.
Når du i forvejen engangs kateriserer så kan du få fuld dosis Botox, hvor blæren nærmest bliver ”lammet”, og så er virkningstiden ca. 9-12 måneder (stadig individuelt). Og så kan du få sovet om natten – som jo er det vi skal bruge natten til.

Jeg håber, at du og urologisk afdeling finder den optimale løsning for dig.