Gå til hovedindhold

Parkinsons sygdom og MS

Spørgsmål

Jeg er en 27-årig kvinde, som fik sclerose som 16-årig. For omkring 5 år siden fortalte lægerne mig, at jeg er nået til et punkt der kaldes "NEDA" (No evidence of disease activity). Dette skyldes, at jeg er "stabiliseret" ifølge neurologerne. Har fået behandling lige siden min sclerose begyndte, og mærker ikke til min sclerose i dag.

Grunden til at jeg skriver er, at jeg er interesseret i denne her fyr. Hans far havde en slem Parkinson og døde også af det. Jeg er et sted i mit liv, hvor jeg ønsker at stifte familie og få børn, men jeg gør mig tanker om, hvorvidt det er en god idé, at være sammen med ham og få børn med ham, når hans far også har haft en autoimmun sygdom. 

Svar

Sygdomsmekanismer og mulige genetiske årsager til sclerose og Parkinsons sygdom er så forskellige, at der ikke er grund til at frygte yderligere øgning af risiko for disse sygdomme, hvis I skulle vælge at få børn sammen.

Ved sclerose kan man se let øget forekomst af Parkinson-lignende symptomer, men det skyldes sandsynligvis at sclerosen kan ramme steder i hjernen, som Parkinson også rammer, og er ikke et udtryk for, at selve Parkinsonsygdommen reelt forekommer hos flere mennesker med Sclerose.