Gå til hovedindhold

Phenytoin mod MS

Spørgsmål

Jeg læste en ikke særlig fyldestgørende artikel, om et præparat mod epilepsi som kan beskytte myelin. Præparatet hedder Phenytoin. Hvad er op og ned i sagen? Kan vi forvente et større forsøg? Eller kan det allerede udskrives af neurolog? Og er det ikke et præparat med de egenskaber, der er behov for?

Svar

Det har længe været drøftet om medicin mod epilepsi, som f.eks. Phenytoin, kan beskytte nerveceller ved forskellige sygdomme. I den undersøgelse du henviser til, har Dr. Kapoor nu vist, at Phenytoin sandsynligvis kan beskytte nervefiberlaget i øjet ved synsnervebetændelse, som i visse tilfælde kan være første varsel om MS. Resultaterne skal efterprøves i større skala, før vi med sikkerhed kan sige noget om, hvorvidt dette er rigtigt, og skal også testes på mennesker med MS, før det kan komme i betragtning som en reel behandling. Forsøg med andre typer af antiepileptisk medicin har desværre endnu ikke haft effekt mod MS.

Jeg ved ikke, om der er planlagt nye forsøg med Phenytoin, men det vil være nærliggende at tro, at Dr. Kapoor allerede er i gang.