Gå til hovedindhold

Plejehjem

Spørgsmål

Min mor har alvorlig funktionsnedsættelse i næsten alle dele af kroppen og har bl.a. en elektrisk kørestol. Min mor har klaret sig i eget hjem, men nu går den ikke længere, og hun må på plejehjem. Hun har kognitive vanskeligheder, og kan ikke længere håndtere de mange forskellige hjemmeplejeassistenter som kommer i weekenden, når de faste hjælpere har fri, og hjemmeplejen kan desværre ikke sikre større stabilitet.

Det er så gået op for mig, at det ikke er alle plejehjemsboliger som er indrettet handicapvenligt. Det gik også for mig, at der ikke i udgangspunktet bliver taget særlig hensyn til, at hun sidder i en elektrisk kørestol (som har brug for vendeplads samt plads til både bækkenstol og kørestol ved sengen, når min mor skal liftes fra kørestol over i sengen og så på bækkenstol). Værelset var måske 12-14 kvadratmeter. Der var ikke plads til meget andet end en lille stol og et lille bord. Der var endvidere et lille køleskab, men det stod på guvlet, så det kunne hun ikke nå.

Jeg talte med visitationen, om der ikke fandtes handicapvenlige plejehjemsboliger, og svaret var at de ikke blandede sig i plejehjemmenes indretning. Findes der virkeligt ikke handicapvenlige plejehjemsboliger til sclerosepatienter? Eller bliver sclerosepatienter tilbudt samme boliger som borgere, der ikke har alvorlige handicap?

Svar

Jeg er lidt ked af at høre om det svar, som du har fået fra visitationen. Som udgangspunkt er de fleste plejehjem indrettet til borgere med fysiske vanskeligheder, hvor der er taget hensyn til både plads til hjælpemidler og også behov for 2 hjælpere i givet fald. Hvorfor denne mulighed ikke skulle være i den kommune, hvor din mor bor, kan jeg ikke svare på.

Sundheds- og Ældreministeriet har udarbejdet en plejehjemsoversigt, som kan findes på ministeriets hjemmeside. Her kan man indtaste kommunenavn og få oplysning om aktuelle plejehjem, tilbud, indretning m.m. Prøv at afsøge mulighederne i din mors kommune og drøft mulighederne med visitationen.