Gå til hovedindhold

PML og Ocrevus

Spørgsmål

Spørgsmål om PML og Ocrevus. På Scleroseklinikken hørte jeg, at man var igang med at flytte de patienter med attakvis sclerose, som er JC-virus postiv, fra Tysabri til Ocrevus. Jeg kan forstå, at der på den behandling ikke længere er risiko for PML, og at der derfor heller ikke længere skal tages halvårlige blodprøver for test af JC-virus.

Jeg læste i en raport fra Europaen Medicines Agency: Risiko for progressiv multifokal leukoencefalopati (PML) kan ikke udelukkes. Der er konstateret tilfælde af progressiv multifokal leukoencefalopati hos patienter med John Cunningham (JC)-virus, og som har andre risikofaktorer (fx patientpopulation, polyterapi med immunosupprimerende midler) behandlet med anti-CD20 antistoffer og andre multipel sclerose-behandlinger. Lægen bør være særligt opmærksom på tidlige symptomer på progressiv multifokal leukoencefalopati, der kan omfatte debuterende neurologiske symptomer eller forværring af eksisterende neurologiske symptomer, som kan ligne sygdommen multiple sclerose.

Betyder det at “andre risikofaktorer” skal og vil blive kortlagt? På baggrund af teksten er blodprøver for JC-virus vel stadig nødvendige?

Svar

Risikofaktorer for PML er forekommet (især høje titre) af JC virus antistoffer og tidlig immunsupprimerende behandling. Det er især forekommet ved Tysabri, og især før man kendte betydning af JC virus antistoffer. Siden har man kunne stratificere patienternes risiko. Der må pga. Ocrevus virkningsmekanisme (gælder også nogle andre nyere præparater, men observationstiden er jo ikke så lang med nye præparater) kunne forventes at PML kan forekomme, men risikoen er med de nuværende erfaringer meget lille og klart lavere end ved Tysabri, hvorfor der ikke er behov for halvårlig test af JC virus antistoffer ved Ocrevus behandling.