Gå til hovedindhold

Portable Neuromodulation Stimulator

Spørgsmål

Jeg har læst, at man i Canada bruger en Portable Neuromodulation Stimulator til behandling af bl.a. MS. En elektrisk anordning man placerer på tungen i 2 gange 20 minutter. Dette skulle kunne stimulere hjernen via tungen. Hvad er jeres holdning til dette?

Svar

Det er sandt, at det i Canada er muligt at få behandling med "Portable Neuromodulation Stimulator" også forkortet PoNS, hvilket er en lille maskine, som sender elektriske signaler igennem tungen og så videre via nervebaner til hjernestammen. Her er teorien, at den stimulerer hjernecellerne, så de har nemmere ved at danne nye forbindelser, og derved har nemmere ved at lære nye færdigheder, hvilket er det som kaldes neuroplasticitet.

Når det kommer til MS, er behandlingen med PonS godkendt i Nordamerika til at behandle gangbesvær sammen med fysioterapi. Det videnskabelige studie der ligger til grund for denne godkendelse, er et mindre studie fra 2017, sponsoreret af firmaet som laver maskinen. Her sås det, at dem som fik både fysioterapi og brugte PoNS i 14 uger, klarede sig bedre end dem som blot fik fysioterapi.

I Europa er maskinen kun godkendt til forskning og ikke behandling. Hvilket jeg synes giver god mening. Indtil der ligger mere end et studie, som er sponsoreret af producenten, så vil jeg ikke kunne anbefale det.

Det vil dog være interessant, om der i Danmark kunne laves videnskabelige forsøg med PoNS, da behandlingen både synes at være uden bivirkninger, og nem for både patienter og behandlere at bruge.

Så du kan altid prøve at spørge din fysioterapeut, om det ikke var noget, de har lyst til at lave et forsøg med.