Gå til hovedindhold

Problem med samsyn

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose siden 1993. Jeg har de sidste par år haft en del synsforstyrrelser. Jeg har været til øjenlæge. Jeg har været til optiker og fået en afstandsbrille. Men det virker ikke optimalt. Når jeg bliver træt - er det som om mine øjne kører på hver sin kanal. Det hjælper at holde en hånd for det ene øje. Jeg har prøvet at ringe til en øjenklinik. De skal have 1200 kr. for at undersøge mine øjne - for at se om de kan hjælpe mig. Hvad vil I råde mig til?

Svar

Det kan være et problem med samsyn, måske noget dobbeltsyn (skelen eller noget med øjenmuskel-koordinering som følge af sclerose)? Eller at den ene synsnerve er let påvirket af sclerose, og ledningshastigheden er nedsat, så signalet ikke når frem til synscentret samtidigt.

Man kan svinge en tung ting i en snor som et pendul, og se om tingen kører i en jævn bue frem og tilbage eller snarere kører i en cirkel. Jeg tror, at øjenlægen skal have betaling, fordi det er en ortoptist der udmåler f.eks. skelevinkel, og jo også skal have løn. Ellers få en øjenlægevurdering af anden praktiserende øjenlæge, det kræver ikke henvisning. Jeg kender dog ikke til dit konkrete tilfælde.