Gå til hovedindhold

Progressiv eller attakvis MS

Spørgsmål

Jeg fik konstateret attakvis sclerose for 3 år siden, dengang var jeg 47 år. Det hele startede med nedsat syn. I begyndelsen var jeg i tvivl om mit dårligere syn "bare" skyldtes min alder. Dernæst fik jeg føleforstyrelser i hele min venstre arm, og jeg var ligeledes her til at begynde med i tvivl om, det egentlig bare var noget jeg bildte mig ind - så langsomt udviklede det sig.

Det med armen skete samtidig med, at jeg blev udredt og ganske kort tid efter, at mit syn var blevet ringere. Den dag i dag er hverken mit syn eller min arm blevet bedre, men stoppede dog efter 4-6 måneder med at forværres. Jeg tog Aubagio indtil foråret 2018, hvorefter jeg gik over til Tysabri, da der ved hver MR skanning var nye pletter både på hjernen og rygmarven. I efteråret 2017 begyndte mit venstre ben at snurre og virke svagere. Dette begyndte igen ligeså langsomt, nu er det så 10 måneder siden, og mit ben er blevet svagere og svagere over den tid. Ingen af de 3 gange sclerosen har rørt på sig, er mine attakker blevet bedre, som jeg ellers læser oftest sker.

Kan det være, at jeg har primær progressiv sclerose? Jeg har læst om det på flere sider, men jeg har svært ved at finde ud af, hvordan der egentlig skelnes mellem attakvis og primær progressiv sclerose. Jeg har talt om mine bekymringer med min læge, men aldrig rigtigt forstået hans svar.

Svar

Det er ikke altid let at skelne mellem attakvis og progressiv MS. En vigtig observation er hastigheden af symptomforværring, og om der kommer bedring efterfølgende. Et klassisk attak viser sig med neurologiske symptomer, der typisk kommer over 3-5 dage og bedres i løbet af uger eller få måneder, hvor funktionen hos nogle bliver lige så god, som den var før attakket.

Bedring efter attakket ses i den klassiske form for attakvis sclerose, men i mere fremskredne sygdomsforløb, ses ingen eller kun delvis bedring. Hvis symptomerne udvikler sig meget langsomt over måneder, vil det være et tegn på progressiv sygdomsudvikling. I overgangsfaser mellem attakvis og progressiv sygdom kan ses blandingsformer af symptomudvikling, hvilket kan forvirre billedet.

Jeg kan desværre ikke svare dig på, om du har attakvis eller progressiv MS, eller du er i en overgangsfase, da det vil kræve grundigt kendskab til dit sygdomsforløb. Der findes desværre heller ikke undersøgelser som kan give svaret, det vil derfor bero på en ekspertvurdering.