Gå til hovedindhold
TemaTarme og scleroseSe hele temaet

Propionsyre

Spørgsmål

Efter at have læst artiklen om propionsyre Særlig fedtsyre fra tarmbaktie viser flere gavnlige effekter mod sclerose, vil jeg gerne vide, om dette kosttilskud i den angivne dosis, kan have nogen skadevirkning, når jeg ikke får anden medicin mod sclerose. Har I nogen ide om, hvor man kan købe propionsyre, da det jo nok ikke er på recept endnu?

Svar

Det kan være frustrerende at læse om et tilskud, som muligvis kan være gavnlig i forhold til MS, uden så at vide hvor man kan skaffe det henne. Jeg har nu også trevlet internettet igennem, og jeg kan ikke finde et eneste tilskud, der indeholder propionsyre.

Jeg kan dog betrygge dig med, at hvis du finder det, så er den eneste bivirkninger, at det kan være hårdt ved mavesækken og dermed medføre eller forværre sure opstød.

Der er dog andre måder, at få propionsyre på end ved at tage et tilskud. Vores tarmbakterier danner selv propionsyre, når vi spiser kostfibre, og så optager vi propionsyren igennem tyktarmen. Så den bedste måde at få mere propionsyre, er formentligt blot at spise mere grønt og mere fuldkorn.

Propionsyre tilhører en gruppe af stoffer som der kaldes kortkædet fedtsyrer, som også indholder smørsyre også kaldet butyrate, hvilket også er et af de stoffer, som vores tarmbakterier danner, når vi spiser kostfibre. Det anses også for at have en række positive egenskaber meget lig propionsyre, og imodsat propionsyre er der flere kosttilskud på markedet, det indeholder butyrate. Det er derfor en mulighed, at forsøge sig med det.

Jeg tror dog, at jeg vil anbefale, at man blot forsøger, at få flere kostfibre i sin kost, for derved at få mest mulig propionsyre den vej.