Gå til hovedindhold

Propionsyre og Q10

Spørgsmål

Jeg har to spørgsmål vedrørende kosttilskud.

1) Jeg har som mange andre fulgt studiet om propionsyre. Er det hensigtsmæssigt at tage det, før viderestudier har afklaret effekten? Og vil det være forbundet med risiko?

2) I har en oversigt over kosttilskud med "måske positiv effekt". Her bemærker jeg co-enzym Q10. 500 mg dagligt er beskrevet. På pakning står anbefalet daglig dosis på 100 mg. Kan jeg uden risiko tage det femdobbelte og derned følge det studie I beskriver?

Svar

Hvad angår propionsyre, så er vi stadig meget tidligt i forskningen, og vi har stadig kun det her ene studie, der tyder på at det har en effekt. Desværre har man før set, at hvad ét studie har fundet, har andre studier ikke kunne genfinde. Så generelt set, så kan det være en god idé at vente lidt med at tage et tilskud til der foreligger flere studier. Det gælder både når man skal vurdere effekten af et tilskud, og om der skulle være bivirkninger. Af de 90 personer med MS, som i studiet fik propionsyre, var der ingen der rapporterede bivirkninger. Det er opmuntrende, men det er ikke helt nok til med sikkerhed at sige, at der ikke kan være bivirkninger.

Indtil der foreligger mere forskning, er min anbefaling, at man forsøger at øge sin egen produktion af propionsyre, ved at spise flere kostfibre, som er tarmens primære byggesten til at danne propionsyre. Det gøres ved at spise mere fra planteriget, særligt fuldkorn og bælgfrugter, som er de mest fiberrige fødevarer. Når det er sagt, så vil jeg vil ikke være bekymret, hvis nogen allerede nu ville, forsøge sig med tilskuddet. De skal blot gøre sig klart, at der stadig er en risiko for, at det ikke virker, og at der kan være bivirkninger, som endnu ikke er kendte.

Hvad angår co-enzym Q10, så skal du ikke være bekymret for at tage 500 mg. Generelt set er doser helt op til 1 gram anset som sikre, og flere studier bruger doser helt op til 3 gram. Jo højere doser, desto større risiko er der dog, for at det kan være lidt hård for maven og give ubehag. Det er dog ikke farligt, og hvis det sker, kan der blot forsøges med en lidt lavere dosis. Der er også observeret, at Q10 ved nogle, kan give lidt udslæt. For personer med MS er der en mulig gavnlige virkninger på træthed og humør.