Gå til hovedindhold

Proteinbehov som kørestolsbruger

Spørgsmål

Har man som kørestolsbruger med lille energibehov brug for lige så meget protein, som hvis man er normalt mobil? Hvor mange gram protein har man brug for om dagen?

"Adosan højproteinpulver": Er det en god, letoptagelig proteinkilde for MS ramte?

Svar

Det anbefales, at 10-20 % af vores samlede energiindtag stammer fra proteiner. Indtaget kan også angives i forhold til kropsvægt, og her anbefales, at vi indtager ca. 1,1 gram protein per kilo, vi vejer. Som kørestolsbruger er aktivitetsniveauet og dermed også energibehovet mindre end for en tilsvarende mobil person, som du også selv påpeger. Det betyder dog ikke, at proteinbehovet også er tilsvarende mindre. For personer med et lavt aktivitetsniveau og tilsvarende mindre energiindtag anbefales det, at proteinerne i kosten bidrager med mellem 15-20 % af det samlede energiindtag. Det vil sige, at udtrykt i procent af det samlede energiindtag, så er anbefalingen lidt højere (gennemsnitligt 18 % frem for 15 %), men udtrykt i gram per kilo kropsvægt er anbefalingen nogenlunde den samme, altså ca. 1,1 gram per kilo kropsvægt. Rent praktisk betyder det, at de proteinrige madvarer på tallerkenen skal fylde det samme, som hvis man var mobil, selvom den samlede mængde mad på tallerkenen – og dermed energiindtaget - er mindre.  Ved en kropsvægt på f.eks. 65 kilo svarer proteinanbefalingen til et dagligt indtag på ca. 72 g protein. Er man over 65 år anbefales et lidt højere proteinindtag for at modvirke for meget tab af muskelmasse.

Gode proteinkilder er fjerkræ, fisk og mejeriprodukter men også vegetabilske kilder som f.eks. bønner og linser. Men 100 gram kød er ikke 100 gram protein. Ved f.eks. at spise 100 gram kylling eller fisk får man ca. 20 gram protein. Det kan være en god idé at indtage proteinkilder til alle dagens hovedmåltider. For de fleste danskere er det dog ikke problematisk at få dækket proteinbehovet ved en almindelig kost, og de vil derfor ikke have behov for proteintilskud. For personer, som har en svækket appetit og oplever vægttab kan det være nødvendigt at supplere med energi og protein i flydende form.

Ifølge produktbladet for ”Adosan højproteinpulver”, som du spørger til, så har produktet en høj biologisk værdi. Det vil sige, at aminosyrerne i produktet, som er proteinets byggesten, i høj grad udgøres af dem, som kroppen har brug for til at opbygge væv. Animalske fødevarer som kød, fisk, fjerkræ og mejeriprodukter har dog også en høj biologisk værdi. Så med en normal appetit, kan proteinbehovet som hovedregel fint dækkes ved almindelig kost, som tilmed også bidrager med vigtige vitaminer og mineraler.