Gå til hovedindhold

Psykiske reaktioner

Spørgsmål
Jeg er en ung nydiagnosticeret pige på 26 år. Jeg oplevede umiddelbart det at få diagnosen som en lettelse (jeg var overbevist om jeg havde denne lidelse på forhånd, og endelig kunne jeg komme i behandling). Jeg har attakvis sclerose og har haft udslag fra sygdommen, med ca. 1 1/2 måneds mellemrum. Har nu fået Avonex siden august måned.

Mit spørgsmål går på, hvorvidt det er "normalt" at opleve problemer med at kontrollere sine følelser, i forbindelse med mit parforhold? Jeg har altid haft et stort temperament - bliver hurtigt meget sur, ked, frustreret og såret, selv over små ting, hvor jeg er helt klar over jeg ikke burde reagere som jeg gør. Jeg har meget svært ved at håndtere disse følelser når de opstår, og reagerer meget agressivt overfor min kæreste herpå.

Min kæreste har meget svært ved at forstå mine reaktioner og forholde sig til dem, hvilket medfører nogle heftige skænderier, hvor jeg har mest lyst til at smutte fra det hele. Dog kommer jeg altid på bedre tanker når jeg er faldet ned igen og atter kan overskue situationen, og først her se at jeg helt klart har overreageret.

Jeg oplever nu at det er blevet sværere for mig at kontrollere disse følelser, samt at jeg har lettere ved at "ryge ned i et sort hul".

Ligeledes ønsker jeg at vide, om disse reaktioner "blot" er en del af den erkendelse at jeg er kronisk syg, og en del af sorgprocessen?

Jeg håber virkelig på at kunne finde nogle redskaber jeg kan benytte, da jeg er sikker på at det, i længden, vil ødelægge vores forhold. Tænker også på om mine reaktioner eventuelt kan være kognitivt betinget?

Min kæreste er uden tvivl fantastisk, og gør hvad han kan for at støtte mig. Tror dog, som sagt, at han har meget svært ved at forstå mig og mine reationer, og er selv - velvidende at reaktionerne er uhensigtsmæssige - i tvivl om hvorvidt det er en del af sygdommen, en reaktion på sygdommen.

Jeg har overvejet, hvorvidt medicinsk behandling ville kunne afhjælpe min manglende kontrol af mine følelser? Ligeledes om jeg bør gå til en psykolog og eller neuropsykolog for at blive testet?

Jeg føler selv at jeg har erkendt sygdommen, men får det dog stadigvæk meget svært, og oplever sorg, når jeg i perioder er uarbejdsdygtig.
Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang