Gå til hovedindhold

Psykosomatik og sclerose

Spørgsmål

Jeg har i nogen tid interesseret mig meget for scleroseramte mennesker. Jeg arbejder på et plejehjem, hvor der er flere scleroseramte. Jeg har bemærket et gennemgående træk som findes hos dem alle: De har på hver sin måde forskellige former for ekstrem kontrol, som kommer forskelligt til udtryk. Her er blot et par eksempler, for at illustrere hvad jeg mener med ekstrem kontrol:

Én skal have lagt sine piller i farve- og størrelses-orden, og bliver irriteret hvis ikke det sker helt på hans måde. En anden har et bord med felter på. Hvis en eller anden ting, som står på bordet, ikke står på rette felt, så bliver vedkommende opfarende. En tredie har noget lignede med bordet + et hav af andre tilsvarende elementer.

Videnskaben mener, så vidt jeg kan læse mig frem til, at alt dette er en følgevirkning af sygdommen og de skader der sker på hjerne og nervevæv. Jeg er dog begyndt at tro at det nok mere forholder sig lige omvendt: At deres karakter, temperament og væsen, som de jo havde før de blev ramt af sygdommen, er en medvirkende faktor til sygdommens udbrud - hvis ikke ligefrem er hovedfaktoren.
Jeg har talt med de pårørende og deres venner om dette, og de bekræfter at de scleroseamte var som de er, også før sygdommen blev fysisk synlig. Dog er disse karaktertræk forstærkede efter at de er blevet fysisk syge.

Jeg har talt med én af patienterne, som jeg er kommet godt ind på livet af, og han har fortalt mig at hans adfærd sådan som den er nu, også før sygdommen (meget opfarende, hidsig og indelukket, når tingene ikke fungerede for ham osv.). Han har desuden beskæftiget sig med erhverv og hobbies, som peger stærkt hen imod kontrol, katalogisering, registreringer og orden, grænsende til meningsløshed.

Alt sammen noget som, når det går hen og bliver sygeligt, har en anspændt virkning på både fysikken og sindet. Med sygeligt mener jeg, når et menneske flygter ind i denne "katalog-registrering-ordens-verden", fordi de (hvad ved jeg?) måske har haft svært ved at komme igennem kriser etc. Nogle reagerer på én måde, andre på en anden.

Nu er dette jo blot udtryk for mine egne tanker og refleksioner, men siger det her dig overhovedet noget, eller er det sort snak? Har du tænkt over at det kunne have noget på sig, eller tror du udelukkende at sygdommen har sin rod i noget fysisk?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang