Gå til hovedindhold

Rejsevacciner

Spørgsmål

Jeg planlægger sammen med min mand og 4 børn at tage på ferie i Chile i 4 uger i sommeren 2017. Vi rejser individuelt rund, og forventer at besøge nogle af de mere afsides og primitive del af landet. Vil særligt rejse i de bjergfyldet egne, og planlægger et fornuftigt akklimatiserings forløb ud fra de erfaringer, vi har med at rejser i bjerge.

Jeg er 46 år og fik diagnosen Sclerose i november 2015, men har haft symptomer på sygdommen siden 20 års alderen. Jeg vil betegne mig selv som mildt angrebet. Jeg er i behandling med Aubagio.
Jeg har to spørgsmål:
1) Hvilke vaccinationer vil det være fornuftigt for mig at få? Bør jeg undgå nogen?
2) Hvilken medicin vil det være fornuftigt at medbring på rejsen?

Svar

Hvis du skal rejse til udlandet, kan du hente råd om vacciner på Statens Serum Institut's hjemmeside, eller spørge din egen læge. Når man har MS, kan der være problemer med levende vacciner, som kan medføre øget attakrisiko og desuden give alvorlige bivirkninger ved visse MS behandlinger (f.eks. Gilenya). Man må derfor grundigt overveje nødvendigheden af, at lade sig vaccinere mod f.eks. gul feber.

Hvis man er øde steder, kan det være en ide, at tage antibiotika med, f.eks. Ciprofloxacin mod mave-tarm infektion og blærebetændelse og evt. Erythromycin mod luftvejsinfektion. Du bør dog snakke med din læge om, hvornår og hvordan man skal bruge disse antibiotika.