Gå til hovedindhold

Rette tilskud ved aktiv sclerose

Spørgsmål

Jeg har i januar 2008 fået konstateret diabetes type 1 - og i juni 2008 fik jeg så konstateret MS. Jeg er sygeplejerske, og ved dermed en del om sundhed og sygdom, sund kost etc. Jeg har altid levet sundt, og har p.t. et BMI på 21. Jeg føler mig for tynd, og vil derfor gerne tage lidt på.

Jeg er derfor i den situation, at jeg skal finde en balance mellem DM1 og MS, og samtidig holde fokus på livsglæde. Jeg har derfor besluttet at fortsætte min vanlige kost - som er fedtfattig og varieret - med fokus på fisk.

Jeg vil ikke spise streng MS-kost, idet jeg tror det vil blive stressende at skulle følge (jeg har 2 børn og en mand, som jeg ikke syntes skal have deres kost lagt om). Tilgengæld vil jeg rigtig gerne tage det rigtige kosttilskud og det synes jeg er meget svært at find rundt i - håber derfor du kan hjælpe mig lidt med hensyn til dette.

Lige nu tager jeg en vitamin mineral super plus fra Matas, men der er jern og calcium i, og det er, efter havd jeg syntse at have læst mig til, ikke godt (?). Derudover tager jeg 2 tabletter UNIkalk Forte, og det er vist lige som det skal være, eller hvad?

Jeg sidder med hæftet "Sund mad ved sklerose", som jeg fik på sygehuset. Hæftets kosttilskuds-anbefalinger giver dog anledning til følgende spørgsmål:

Der står at tilskuddet skal tages ved . Er ensbetydende med at man har attakker, eller er det "bare" sklerose? Hvad skal man desuden tage ved ?

Hvis jeg følger anbefalingerne, så får jeg ikke noget tilskud af jern, kobber, jod, mangan, chrom, molybdæn (det er i multivitaminen fra matas, foruden de anbefalede vitaminer og antioxidanter) - kommer jeg ikke til at mangle disse?

Jeg spiser som sagt varieret og sundt, men sukkersygen begrænser mit frugtindtag til 3 stk. pr. dag, og grundet min tendens til vægttab skal jeg helst ikke spise for mange grøntsager, som jo optager pladsen, fremfor mere energirig mad.

Så kan du ikke hjælpe mig med lidt vejledning, i en situation jeg syntes det er lidt svært at finde hoved og hale i?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang