Gå til hovedindhold

Risiko for MS når begge forældre har sygdommen

Spørgsmål

For 10 år siden fik jeg konstateret PPMS, og har siddet i kørestol de sidste 5 år. Min kone, gennem 22 år, fik i dag konstateret attakvis sclerose. Selvfølgelig bekymrer det os, når vi taler om arvelighed i forhold til vores børn, når vi nu begge er ramt af sclerose. Generelt er sclerose jo ikke arveligt.

Svar

Sclerose skyldes sandsynligvis et uheldigt samspil mellem immunsystemet, infektioner og miljø faktorer, desuden gør arvelige forhold sig gældende, og der er øget risiko for at få sklerose, hvis der er sklerose i familien.

Den arvelige risiko for sygdom kan ikke forklares af en enkelt arvelig egenskab (et gen), men flere end 100 gener er beskrevet, som alle kan øge risikoen for at udvikle sclerose. Derfor er beregning af genetisk risiko kompleks og afhængig af store mængder data.

Der foreligger relativt få pålidelige undersøgelser, der beskriver risikoen for at få sklerose, hvis der er sklerose i familien De viser at risikoen for at få sklerose, hvis man er barn af en skleroseramt forælder, er ca. 10 - 20 gange højere end baggrundsbefolkningens risiko. Da risikoen for at få sklerose hos befolkningen som helhed ligger på 0,2-0,3 procent, svarer det til en risiko på ca. 2 - 6%.

Enkelte undersøgelser beskriver risikoen ved to scleroseramte forældre, men den er betydeligt større end ved en enkelt syg forælder, sandsynligvis yderligere fem gange øget, og angives til ca. 25%.