Gå til hovedindhold

Rygning og spasmer

Spørgsmål

Jeg har spørgsmål vedrørende søvnproblemer kramper/spasmer, så jeg ikke kan sove. Jeg har røget cigaretter i mange år, lige siden jeg fik diagnosen i 2005, og ikke haft de store søvnproblemer. Kun i enkelte tilfælde i gennemsnit 1-2 gange om måneden. Og med søvnproblemer mener jeg kramper/spasmer i mine ben, således jeg ikke kan falde i søvn.

I sommers stoppede jeg med at ryge, hvilket har været et stort ønske længe. Og jeg mærkede med det samme de store og mange fordele, det gav mig. Mere energi, overskud, ro, sindsro, frihed og meget mere udover selvfølgelig bedre helbred og økonomi. Men det resulterede så i en markant forøgelse af søvnproblemerne. Nu var det næsten hver aften jeg havde problemer med kramper/spasmer og dermed problemer med at falde i søvn. Nu er det vendt om, således det kun er 1-2 gange om måneden, at jeg har en god nat. Som det er nu, kan jeg vælge mellem to ting: At ryge, og så have nogle gode nætter, men knap så gode dagtimer pga. rygning. Ikke at ryge, og så have nogle gode dagtimer, men dog træt og uoplagt på arbejdet pga. dårlige nætter - og frustration om natten fordi jeg ikke kan sove Jeg lider ikke af sclerosetræthed. Er jeg træt, er det kun pga. en dårlig nat.

Jeg kunne godt tænke mig både gode nætter og dagtimer, og forblive ikke ryger. Jeg har hørt en del om, at nogle ryger cannabis for netop samme problem, men det har jeg ikke lyst til at gå ind i. Jeg har prøvet alle mulige forskellige ting: lave benøvelser inden sengetid, undgå sukker og alkohol om aftenen, spise fiberrige produkter om aftenen, gå tidligt i seng, gå sent i seng osv. Der er nu gået et halvt år, siden jeg stoppede med at ryge, og jeg overvejer seriøst at begynde at ryge igen. Ikke fordi jeg har lyst, men kun fordi jeg så kan få nogle gode nætter igen. Jeg arbejder stadig, så det er vigtigt, jeg sover og får en god nats søvn - så jeg er frisk til at komme på arbejde hver morgen kl. 8. Er det en meget normal problemstilling det her med rygning og spasmer med hensyn til søvn? Og hvad kan jeg gøre for at få nogle gode nætter - falde i søvn? Altså afhjælpe problemerne med kramper/spasmer når man skal sove? Uden at begynde at ryge igen vel og mærke.

Svar

Mennesker med sclerose er ofte plaget af muskelspasmer eller spændte muskler (spasticitet), hvilket skyldes at sygdommen påvirker de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.
Spasticitet ved sklerose behandles sædvanligvis med Baklofen (Lioresal) eller Sirdalud (Tizanidin). Effekten af disse behandlinger kan variere fra person til person - på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud. Man starter som regel behandling med lave doser, for eksempel 5-10 mg Baklofen to-tre gange dagligt, eller Sirdalud 2 mg to-tre gange dagligt. Man kan også bruge Sirdalud Retard (depot) til natten, som engangsdosis, hvilket i de fleste tilfælde vil slappe musklerne af om natten, men ikke give anledning til medicinbivirkninger i dag tiden. Endelig er der kommet en ny behandlingsmulighed med Sativex, et cannabispræparat, der kan bruges i kombination med anden antispastisk medicin.

I dit tilfælde kunne det være en ide, at afprøve Baklofen, f.eks. 10-20 mg, eller Sirdalud R 6 mg til natten. Det vil slappe dine muskler af, så du kan sove roligt, og der er ikke grund til at genoptage rygning. Jeg har i øvrigt ikke tidligere hørt, at der skulle være en sammenhæng mellem rygeophør og spasmer.

Antispastisk behandling er sædvanligvis en specialistopgave, men nogle praktiserende læger afprøver standarddoser og henviser kun til MS klinikker, hvis der ikke er effekt som forventet.