Gå til hovedindhold

Særlige behov for vitaminer og mineraler hos mennesker med sclerose

Spørgsmål

Min mand har en mild grad af attakvis sclerose. Vi lever en forholdsvis sund livsstil med varieret mad med fokus på det grønne, de sunde fedtstoffer og undgår så vidt muligt animalsk fedt. Vi spiser sjældent rødt kød, men har dog en hang til æg (ca. 2-3 æg om ugen). Alkohol nydes i weekenderne og engang imellem på en hverdag. Det halter lidt med motionen - han er håndværker og vi bygger hus i øjeblikket, så det er det eneste motion i øjeblikket. Min mand tager ingen vitamin- eller mineraltilskud i øjeblikket. Han får sclerosemedicinen Gilenya, som han for nylig er startet op på, efter at have haft et attak der påvirkede hans syn (betændelse på synsnerven). Hans syn er tilbage igen, og han mærker ikke til sclerosen i dagligdagen. Han har lige fået taget en blodprøve hos lægen for at få tjekket op på, om han får nok vitaminer og mineraler. Lægens svar var, at han manglede D-vitaminer, men ellers så alt normalt ud. Kan vi tage udgangspunkt i lægens udsagn, som kun tager højde for det normale behov for daglig tilførsel ved raske? Hvad jeg kan læse mig frem til, så er der særlige behov for vitaminer og mineraler for sclerosepatienter, fx hvad angår B-vitaminer.

Her er de ordrette afskrevne resultater af blodprøven:
Vitamin D2 (25-OH), P nmol/l: Resultat <10 Vitamin D3 (25-OH), P nmol/l: Resultat 34 Vitamin D2+33 (25-OH), P 160 nmol/l: Resultat 34 (min ref 50) Alanintransaminase (ALAT), P 70 U/l: Resultat 62 (min ref 10) B12 mangel, (diagnostik): Resultat udført Basisk phosphatase (BASP), P 105 U/l: Resultat 100 (min ref 35) Bilirubiner, P 25 mikromol/l: Resultat 4 (min ref 5) Cobamalin (B12), P 600 pmol/l: Resultat 560 (min ref 200) Ferritlin, P 355 mikrogram/l: Resultat 370 (min ref 22) Folat, P nmol/l: Resultat 11 (min ref 9) Gamma-Glutamyltranferase (GGT) P 80 U/l: Resultat 100 (min ref 10) Jern, P 34 mikromol/l: Resultat 14 (min ref 9) Lactatdehydrogenase (LDH), P 205 U/l: Resultat 157 (min ref 105) Magnesium, P 1.1 nmol/l: Resultat 0,72 (min ref 0,7).

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang