Gå til hovedindhold

Sclerose og kyssesyge

Spørgsmål

I "The Times" har jeg for nyligt læst, at der er en relation mellem Ebstein Barr virus og udvikling af sclerose. Vores søn har nu kyssesyge og hans kærste har lige haft det, nu går man jo og "bliver bange for", at de skal udvikle sclerose, og det er en træls følelse.
Hvad er den sidste nye viden omkring relationen Ebstein Barr virus og sclerose?

Svar

Der er en livlig debat om Kyssesyge (Epstein Barr Virus - EBV) samt andre smitsomme sygdomme som risikofaktorer vedrørende MS. Nye forskningsresultater kommer ofte frem i pressen, som mulige årsager til sygdommen uden de dog kan forklare sclerosens gåde. I befolkningsundersøgelser understøtter flere observationer en sammenhæng mellem MS og EBV positivitet, da praktisk talt alle MS-patienter er positive for EBV. De fleste af os, cirka 95 procent, har virussen i kroppen, men hos mennesker med sclerose finder man den hos 99 procent. Undersøgelser har også vist, at Mononukleose i teenageårene medfører dobbelt risiko for at få MS, uden man kan sige, at EBV direkte fremkalder sygdommen.

EBV inficerer en del af immunsystemets celler og en hypotese går på, at dette øger risikoen for autoimmun reaktion mod centralnervesystemet. En anden hypotese går på, at en genetisk disposition forårsager, at man ikke kan destruere EBV-virus, der etableres i centralnervesystemet og starter den autoimmune reaktion ved MS. Endelig viser undersøgelser, at EBV muligvis kan øge risikoen for MS epigenetisk, dvs. ved at påvirke visse geners udtryk. En egentlig sygdomsårsag vedrørende EBV er dog endnu ikke klarlagt, og man må afvente yderligere forskning indenfor området.