Gå til hovedindhold

Sclerose og særlig sensitive

Spørgsmål

Jeg skriver til jer, da jeg har en interesse i at finde årsagen til sclerose pga. min søster fik konstateret sygdommen for 5 år siden. Jeg er kommet på en teori, som jeg ikke har kunne finde noget materiale om i søgning om emnet på nettet. Så hvis nu min teori har noget på sig, så vil det jo være ærgerligt, hvis den aldrig kom frem i lyset. Måske har I allerede fokus på sammenhængen mellem Sclerose og Særlige sensitive, men ellers sender jeg her min teori og begrundelse for, at der skulle være en sammenhæng. Hvis denne teori lyder interessant, må I gerne gå videre med den og undersøge den nærmere.

Mit lille bidrag til jeres store arbejde for Scleroseramte.

Hvorfor får flere Sclerose - og er der en sammenhæng mellem Sclerose og Særlige sensitive?
Verden i dag er ikke for Særlige sensitive (15-20 % af befolkningen), der har et særligt fintmærkende nervesystem, og derfor er Særlig sensitive meget udsatte i den pulveriserende verden vi lever i, hvor vi hele tide skal være på og bliver bombarderet af indtryk fra nyhedsmedier, bybilledet, skal forholde sig til mange mennesker i løbet af dagen, generelt meget støj i hverdagen osv. Der er ikke tid til at fordybe sig eller tid til at slappe af og reflektere over sine daglige indtryk. Dette må påvirke nerverne negativ (=dårligt immunforsvar), og dermed gøre en mere modtagelig for virus, sygdomme mv. Der er ikke mange områder/situationer tilbage, hvor folk kan slappe af. Ej heller på ferie, hvor hotellerne er fyldt med larmende mennesker, overfyldte strande mv. Flere og flere søger rejser, hvor der er ro, men de er svære at finde. Parkerne (de få der er tilbage) og strande herhjemme er overfyldte. Skoven (fredskov) som før var et sted man kunne finde ro er blevet overtaget af ekstroverte mennesker som udfolder deres aktiviteter (cykling, mountainbike, jagt mv.) i de rolige omgivelser.
Der er ikke længere fokus på, at folk skal have områder, hvor de kan blive ”et” med naturen dvs. at man kan være til stede i nuet uden afbrydelser og larm. Harmoni i tilværelsen.

Min teori er, at den langvarige overstimulering påvirker nervesystemet, fordi det aldrig får lov til at falde til ro (Dette forklare også den store træthedsfølelse som både Særlige Sensitiv og Sclerose folkene oplever). Og at især Særlig sensitive fylder meget i gruppen af Sclerose, fordi deres nervesystem hurtigt bliver overbelastet af overstimulering (viser sig ved at tabe ting, ukoncentreret osv.), og fordi Særlig sensitive ikke er en velset eller anerkendt karaktertræk dvs. de Særlige sensitive skal begå sig som resten af befolkningen (meget mere ekstroverte). Lægge låg på deres karaktertræk, hvilket kun stresser deres nervesystem endnu mere. Men denne teori betyder også, at det kræver en samfundsændring, hvis antallet af Sclerose ramte skal ned. Hvilket bliver en udfordring, da 75% af befolkningen ikke tager så mange indtryk ind i hverdagen og har derfor en mere ekstrovert livsførelse, og derfor ikke kan genkende problemstillingen med overstimulering i samme grad. Årsag til at flere kvinder end mænd bliver ramt. Tror mænd er knap så udsatte pga. de i verdensopfattelsen, har lov til at have tid til sine hobbys f.eks. computerspil, fiskeri, motorcykler, samlinger mv. Noget der giver et afbræk (ro/afslapning) i hverdagen. Mens det stadig er ilde set, at kvinder sætter sig selv først og ikke sine børn mv. Og da kvinder får børn senere i livet kan det være grunden til, at stigningen af Sclerose ses i aldersgruppen 30-40 år, da det er her der virkelig er tryk på karriere, børn og huspligter og mindre tid til sig selv. Derudover viser jeres undersøgelser at Skandinavien er et højrisikoområde, mens samer og nordamerikanske indianere har lavt forekomst af Sclerose. Hvis man ser på deres kultur, så er det jo ret logisk at der er flere tilfælde i Skandinavien, da vi ikke har fokus på menneskelige værdier på samme måde.

Derfor kunne det være interessant at undersøge, hvor stor en procent del af de Sclerose ramte, der er Særlig sensitive og hvor stresset (evt. livsførelse) Sclerose folkene var inden sygdommen brød ud, og hvor meget tid til at pleje sig selv, de har haft.
Teorien udspringer af, at jeg selv er Særlig sensitiv (som jeg fornyeligt har opdaget), samtidig har jeg en storsøster som fik konstateret sygdommen for 5 år siden, og det har vist sig at hun også er Særlig sensitiv. Min søsters liv var præget af at sætte alle andre i centrum op til sin sygdom, og hun ignorerede sine egne behov - specielt ro og afslapning. Hun var 35, da hun fik sygdommen.
 

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang