Gå til hovedindhold

Siddestilling i kørestol

Spørgsmål

Jeg er i den situation, at jeg sidder meget dårligt i min el-kørestol fra 2015. Jeg falder til den ene side og sidder skævt med hoften, hvilket bevirker jeg har ondt i den, og nok også derfor jeg har trykmærker på ballen. Jeg kan stå 10-15 sekunder ved en ribbe (med støtte) kan slet ikke gå eller flytte mine ben. Der er prøvet flere muligheder for at afhjælpe det, senest i 2018 hvor vi af flere omgange var hos forhandleren, men det blev aldrig godt.

Nu har jeg så fået det værre, og ergoterapeuten i kommunen siger, at der kun er en mulighed tilbage - nemlig en formstøbt helsæde. Jeg er bange for at miste de funktioner jeg har. Hvis jeg ikke kan komme op at stå, sidde ved min pc og læne mig fremover bordet f.eks efter drikkevarer, og selv komme tilbage i stolen igen, så er jeg jo afhængig af hjælp i døgndrift. 

Det er svært at få mig liftet, så jeg sidder ordentligt, da jeg næsten skal skrues ind, og kan forstå det bliver endnu sværere i en formstøbt stol, da det er millimeter det drejer sig om. Nu kan jeg i det mindste lette trykket ved at stå kort tid op og sætte mig igen. Det kan jeg jo ikke med den løsning. Vil også gerne bevare min ståfunktion så længe som muligt. Jeg går også til fys, hvor jeg skal rejse mig op.

Har I nogen, der måske kunne se på, hvordan jeg sidder?

Svar

En formstøbning er udformet for at give brugeren den mest optimale støtte i siddestillingen. Med den rigtige støtte er målet at brugeren opnår et bedre funktionsniveau i den siddendes stilling. Når man vurdere og tilpasser alle siddestillinger foregår det som en proces, hvor der vælges muligheder og funktioner fra og til. Det er samme vurderinger der gør sig gældende om det handler om formstøbning eller sidestøtter/kropsstøtte, der skal ikke mere støtte til end højst nødvendigt.

Du fortæller om massive siddestillings og forflytningsproblemer med smerter og tryksår.  Jeg er enig med din terapeut, at I bør vurdere, om du kan profilere af et støb. At blive tilpasset for et støb er en længere proces, forstået på den måde at der skal tages et støb af dig. De firmaer der laver støb benytter et luftfyldt sæde som tilpasses omkring dig for at finde den bedste siddestilling. 

Jeg oplever ofte, at det er en god oplevelse for brugeren, og pårørende/personalet der er med. Med et formstøbt sæde skal man ofte liftes på plads i stolen. Dette for at opnå den gode siddestilling hver gang og dermed undgå smerter og tryksår. Et støb betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan bevæge dig, det skal understøtte dig, så du fx ikke får smerter så du har behov for at skifte stilling. 

Jeg vil anbefale, at du taler med din trænende terapeut om, hvordan du fremover kommer op og stå, når det ikke længere skal være når du skal over i den elektriske stol. Ofte kan det være en god ide at skille forflytning og træning ad, så man bedre kan koncentrere sig om det man er i gang med og få det bedste udbytte. Det er også meget vigtigt, du taler med din terapeut om, hvad du gerne vil kunne blive ved med om muligt, for måske kan det løses på en anden måde, så du stadig kan være så selvstændig som muligt.

Der er mange flere ting du skal vide omkring støb, og derfor vil jeg anbefale, at du taler med din terapeut, om hvad der nu skal ske. Vil du vide mere om støb, kan du søge på internettet eller på hmi-basen - søg under støb til kørestole.

Desværre kan  foreningen ikke sende nogen ud, der kan se på din siddestilling, men der findes flere firmaer, der foretager analyser mod betaling.