Gå til hovedindhold

Sikker gang med stok i glat føre

Spørgsmål

Jeg faldt i går, fordi krykken gled på sort is. Jeg har lige fået nye dupsko, så det var ikke fordi dupskoene var gamle/stive. Jeg føler, en rollator vil give falsk tryghed, og bryder mig ikke om at gå med sådan én. Har oplevet bekendte, der er faldet, fordi rollatoren gled, selvom den var bremset, eller fordi den væltede med, som da en anden bekendt greb fat i sin rollator, da han var ved at falde. Kan man få et mobility-kursus?

Svar

Jeg håber ikke, at du kom alvorligt til skade, da du faldt? Alt er jo glat, når der er islag.
Det er desværre ikke sikkert, at du helt kan undgå, at blive usikker på isen, men det er muligt at give din stok lidt modhager på. Der findes is-pigsko, som man kan montere på sin stok. Den ene type er monteret på stokken og foldes så ned om dupskoen ved behov (hmi nr. 30395), den anden type er is-dupsko, som er en dupsko med indbygget pigge eller syl (fx hmi  62222 eller 82305). Begge typer kan købes enten på internettet eller i udvalgte butikker. Jeg vil anbefale, at du tjekker dine muligheder på Hmi-basen. Skriv det oplyste nummer på Hmi-basen i det røde søgefelt.

Mange anskaffer sig overtræk til deres sko, der igen er monteret med pigge. Jeg ved ikke helt, om jeg kan anbefale dette, for du kan jo risikerer, at du får overbalance, mens din fod bliver stående. 

En rollator er et rigtigt godt hjælpemiddel, når man har behov for det, og derfor kan det være en god ide, at man taler med fagfolk, inden man begynder at gå med rollator. I dag kan man let købe en rollator i almindelig handel, mange har glæde af den, og andre kan ikke benytte den.
Jeg vil anbefale, at du søger din kommune om vurdering for rollator, eller hvis du går til træning ved terapeut, om en rollator er noget for dig. Hvis du er i gang med et optræningsforløb for at kunne gå bedre, kan det være en rigtig dårligt ide, at du midt i det hele begynder at gå med rollator, uden forudgående aftale med dem der træner dig. At gå med rollator er anderledes end fx at gå med 2 stokke, der mere er lig vores almindelige gangmønster.

Skal du have en rollator, og er det kommunen der udlåner en til dig, laver de ofte en gangtest med dig, hvor du lære at gå rigtigt med rollatoren - og det kan du vel sammenligne med et mobilitets kursus.