Gå til hovedindhold

Siponimod og PPMS

Spørgsmål

Jeg læser lige i et af jeres nyhedsbreve om en ny medicin mod Sekundær progressiv Sclerose - Siponimod. Åbenbart kan den ikke anvendes til Primær progressiv Sclerose - og hvofor ikke?

Jeg blev diagnosticeret med PPMS sidste år efter at have haft symptomer siden 2016, og det sidste år er jeg blevet meget værre. MR scanning har også vist 3 nye plaks i henholdvis hjerne og rygmarv. Jeg har altså ikke attakker, men sygdommen er aktiv. Hvorfor ikke Siponimod?

Efter de nye plaks skal jeg snart i behandling med Rituximab - og skal nu have 2. Covidvaccine om en uge. Hvordan går det i spænd med Rituximab?

Svar

Jeg kan godt forstå din undren, men tilladelse til at bruge et præparat gives på baggrund af evidens for effekt. Dvs. at forsøg på sammenlignelige patienter har vist effekt, og det til grund liggende forsøg er lavet på patienter med sekundær progressiv MS.

Der er gennem årene lavet mange behandlingsforsøg på præparater, der virker attakforebyggende på patienter med attakvis MS, men som ikke virker ved progressiv MS.

Med hensyn til vaccine er det en fordel at få den før Rituximab, da man har dårligere respons på vaccinen, efter Rituximab er givet.