Gå til hovedindhold

Skånehensyn i jobbet

Spørgsmål

Min kone fik for et halvt år siden konstateret sklerose. Hun er 40 år og har arbejdet fuld tid hele sit voksenliv. Nu har hun efter et attack fået voldsomme øjensmerter, som gør, at hun har svært ved at læse på en skærm, hvilket gør det svært at besvare mails eller selv skrive tekster/mails osv, hvilket fylder det meste af hendes arbejdsliv. Desuden er hun ramt af træthed.

Hendes arbejdsplads har været meget forstående, og hun har mere eller mindre fået lov til at komme og gå på jobbet alt efter hvad energien tillod. Arbejdstid og løn er på papiret uændret og det er klart, at denne ordning ikke går i længden. Men vi er usikre på, hvordan vi skal forholde os i forhold til en mere permanent ordning. Som det ser ud lige nu, vil min kone måske kunne arbejde på deltid, hvis hun fik opgaver, hvor der var mindre skærmtid. Men kan man få en form for tabt arbejdsfortjeneste, eller hvordan er hun stillet? Det vil jo have en økonomisk konsekvens at gå på deltid, men omvendt påvirker skelrosen hende så meget for tiden, at et almindeligt arbejdsliv er for hårdt. Vi synes, at det er jungle at finde rundt i, hvilke muligheder der er i forhold til nedsat arbejdstid og økonomisk kompensation. Kan I rådgive?

Svar

Som du beskriver din kones arbejdssituation forstår jeg, at der ikke er tale om delvis sygemelding? Det lader heller ikke til, at din kone/hendes arbejdsgiver er bekendt med mulighed for aftale i h. t. § 56 i sygedagpengeloven?

Grundlæggende lyder det som om både din kone og hendes arbejdsgiver mangler generel rådgivning.

Jeg vil anbefale en kontakt til Jobcentret med henblik på vejledning vedr. fastholdelse på arbejdspladsen. Det er vigtigt, at din kone/arbejdsgiver skriver de aktuelle skånehensyn ned. Skriv hvornår din kone møder på arbejde, hvor længe hun kan magte at arbejde, nødvendig hvile, er der andre opgaver i virksomheden, som er mulige – altså en form for omrokering, er hjemmearbejde en realistisk mulighed m.m.

Hvorvidt der er nogle arbejdsredskaber, som er mulige, ved jeg ikke, men det vil Jobcentret evt. også kunne vejlede om.

Jeg kan ikke vide, om din kone kan være berettiget til et fleksjob, men vil da anbefale jer, at orientere jer nærmere om reglerne.

Din kone/arbejdsgiver eller dig er også velkommen til at kontakte Scleroseforeningens socialrådgiver for nærmere vejledning.