Gå til hovedindhold

Skader efter attakker

Spørgsmål

I 2011 fik jeg en syns forstyrrelse på mit højre øje. Syns forstyrrelsen varede i ca. 2 uger og var årsagen til, at jeg blev nærmere undersøgt og derefter fik konstateret MS. Jeg havde over et års tid 3-4 forskellige attacker med føleforstyrrelser o.l. Hen over denne sommer har jeg haft store problemer med mit højre øje, og ser nu rigtig dårligt med øjet. Det har gjort, at jeg i går blev undersøgt på Rigshospitalet, og har fået den nedslående besked, at mit syn er permanent beskadiget. Øjenlægerne vurderer, at skaden er opstået i forbindelse med det attack jeg havde tilbage i 2011.

Nu bliver jeg lidt urolig, for hvad med de andre attacker jeg har haft? Har jeg endnu ikke set skaderne efter dem, og kan man sige noget om hvor lang tid efter et attack, man kan komme ud for at få permanente skader? Jeg synes jo ellers, at min krop heldigvis forholdsvist hurtigt er kommet sig efter de attacker, jeg har haft. Jeg er i behandling med Gilenya, men er - ifølge øjenlægerne - ikke ramt af bivirkninger fra Gilenya i mine øjne. 

Svar

Det er jeg ked af at høre. Der er desværre en mindre gruppe af patienter, der får permanent synsnedsættelse i større eller mindre grad efter en synsnervebetændelse. Ikke nødvendigvis noget de lægger mærke til, men da synet kan vurderes på mange måder og med fintfølende apparatur, kan man udmåle skaden. Det er sværere objektivt at måle f.eks ændring i følebaner eller træthed. Et attak varer pr. defintion over 24 timer, og varighed er ofter uger til måneder. Så attakket i 2011 er ovre, men nogle gange ser man en gradvis forværring (progression), eller episoden kan repræsentere et nyt attak i samme synsnerve.

Du er i effektiv forebyggende behandling, så det nedbringer risikoen. Kontakt din scleroseklinikken hvis du oplever forværring over kort tid (mistanke om attak).