Gå til hovedindhold

Skal jeg starte behandling igen

Spørgsmål

Jeg er kvinde på 33 år. Jeg har haft sclerose i 11 år og har fået beta-interferon fra begyndelsen. Mit første attack var meget voldsomt (dobbeltsyn, lammelser, føleforstyrrelser ect.) og krævede lang tids genoptræning, men siden da har jeg været rask. Jeg følger på 10. år en diæt, hvor mængden af animalske fedtsyrer er stærkt begrænset, og føler at den har været meget gavnlig for mig.

Jeg fik dog for fem år siden konstateret collitis ulcerosa, og den har modsat sclerosen ikke holdt sig i ro. Jeg blev gravid for knap to år siden og har siden da ikke taget beta-interferon. Nu hvor jeg er ophørt med amningen, skal jeg i princippet i gang igen, men jeg har sådan nydt at være medicinfri og overvejer om det egentligt er nødvendigt? Jeg tager jo også en del medicin mod min collitis. Pentasa hver dag plus perioder med prednisolon.

Jeg har på hjemmesiden læst om studier, der antyder at risikoen for at udvikle sekundær progressiv sclerose stiger, hvis man ikke tager immunmodulerende medicin. Omvendt har jeg efter at have talt med min neurolog fået foretaget en scanning der viser at der ingen sclerose-aktivitet er. Hun siger at det er tvivlsomt om jeg overhovedet ville blive diagnosticeret i dag, hvis ikke det var for min forhistorie. Jeg bor i Japan og kriterierne for at give medicin er lidt anderledes her. Min neurolog siger at beslutningen er min egen, men jeg er meget i tvivl. Hvad vil I råde mig til?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang