Gå til hovedindhold

Skal jeg tage vitamintilskud

Spørgsmål

Jeg syntes, det med vitaminer er en jungle at finde rundt i. Vil I fortælle mig, hvad I anbefaler man skal tage?

Svar

Mange mennesker med sclerose tager kosttilskud med vitaminer eller mineraler. Dog er der ikke tilstrækkelig videnskabelig dokumentation på området til, at vi anbefaler at tage bestemte kosttilskud.

Et enkelt vitamin skal dog fremhæves. Forskning tyder nemlig på, at mangel på D-vitamin kan forværre symptomerne ved sclerose. Da ganske få fødevarer som f.eks. fede fisk indeholder D-vitamin, kan det derfor anbefales at tage et dagligt tilskud for at sikre, at kroppen har en tilstrækkelig D-vitaminstatus. Fødevarestyrelsen anbefaler som noget forholdsvis nyt, at alle danskere tager et tilskud med D-vitamin på 5-10 µg i vinterhalvåret fra oktober til og med april, da vi i disse måneder ikke danner D-vitamin i huden fra solens stråler. Derudover kan det være godt for dig med sclerose at tale med f.eks. din læge, om du også bør tage D-vitamintilskud i sommerhalvåret. Det kan du evt. få afklaret ved at få taget en blodprøve. 

Ud over at tage tilskud med D-vitamin, så anbefales det generelt at få dækket sit øvrige behov for vitaminer og mineraler ved at spise en varieret kost. Dette gør sig også gældende for sclerosepatienter. En god rettesnor er de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, som sikrer, at kroppens behov for vigtige næringsstoffer dækkes.