Gå til hovedindhold

Skal jeg vaccineres eller have Ocrevus?

Spørgsmål

Jeg er i behandling med Ocrevus, men har måtte udskyde behandlingen med 1/2 år pga. meget lavt B-celleniveau. Jeg skal således først have behandling igen i slutningen af januar måned (1/2 dosis).

Min MS er i ro. Jeg lever meget isoleret under pandemien, og glæder mig vildt til vaccinen. For at vaccinen mod Covid skal kunne virke, skal man jo have b-celler i behold. Ville det derfor være en god ide at vente yderligere med Ocrevus, så jeg kan få Covid vaccinen, medens jeg stadig har lidt b-celler?

Svar

Hvis man er i Ocrevusbehandling, kan man godt blive vaccineret, men der kan være problemer med effekten af vaccinen. Det mest optimale vindue for vaccination er ca. 4 måneder efter man sidst har fået Ocrevus, og ca. 2 måneder inden man skal have behandling igen, for at sikre det bedste respons.

Vedrørende SARS-CoV-2 vaccine mod coronavirus vil samme anbefaling for vaccinationstidspunkt i forhold til Ocrevusbehandling være gældende. Hvis det optimale vindue for vaccine ikke kan rammes af praktiske hensyn, må man finde det bedste kompromis og vaccinere alligevel.

Selvom vores viden fortsat er begrænset indenfor dette område, er det sandsynligvis en fordel, hvis B-cellerne ikke er fuldt depleterede, når man får vaccinen, hvilket i dit tilfælde kunne tale for, at udskyde en evt. ny Ocrevusbehandling til efter vaccinen er givet. Hvorvidt dette er muligt vil afhænge af B-celleniveauet målt i en blodprøve. Hvis dit B-celleniveau er tæt på normalområdet, må man prioritere en ny Ocrevusbehandling for at forhindre MS sygdomsaktivitet og evt. attak.

Hvis en vaccine alligevel gives tæt på Ocrevusbehandling, vil der forventeligt komme retningslinjer for hvordan man kan teste effekten af vaccinen, med f.eks. måling af antistoffer, og om man evt. skal revaccineres hyppigere end anbefalet, men dette foreligger ikke endnu.