Gå til hovedindhold

Skrækscenarier om fremtiden

Spørgsmål

Jeg er 41 år og nydiagnosticeret med primær progressiv sclerose. Jeg er foreløbig "kun" plaget af udfordringer ved mobiliteten i benene, træthed og lidt koncentrationsbesvær. Jeg synes egentlig, jeg begynder at "lande" en lille smule i det.

I går læste jeg så en artikel i medlemsbladet om en mand med primær progressiv - som efter 8 år sad i kørestol og havde pleje i hjemmet hele døgnet. Det skræmte og trickede min angst helt vildt. Jeg ved godt med min fornuft, at sygdomsforløbene er forskellige - og jeg er nød til at lade være med at tænke skrækscenarier om fremtiden. Kan du give mig lidt beroligende råd?

Svar

Hvis din sclerose ikke har været aggressiv hidtil, er der ikke oplagt grund til at tro, at det vil være tilfældet i årene der kommer. Man skal dog helst have 5 års observation, før man kan udtale sig mere sikkert om prognosen.

Der er kommet medicinsk behandling, der kan dæmpe sygdomsudviklingen af primær progressiv MS, hvis sygdommen skulle vise sig mere aktiv end først antaget. Hvis du lige er diagnosticeret, kan du tidligt i forløbet følge rådgivning om fysisk træning og kost for at forebygge symptomudvikling. Scleroseforeningen kan hjælpe dig med information om dette. Jeg mener der er god grund til at tro, at fremtidsudsigterne er bedre end du frygter.