Gå til hovedindhold

Smerter og kramper ved bevægelse

Spørgsmål

Jeg skriver fordi jeg har problemer med det ene ben og søger noget info, om det kan skyldes sclerose. Jeg har haft sclerose i 9 år nu, og er på Rituximab.

Jeg har haft problemer med benet i nogle år, det er meget stiv og skal “gåes varm”, og hvis jeg holder en kort pause med at gå, gør det meget ondt at starte igen. Derudover oplever jeg også kramper i det samme ben. Jeg arbejder på en røntgen afdeling, hvor vi går meget, og når jeg kommer hjem, har jeg smerter som føles som vokseværk, selvom jeg er 27 år. Jeg ved, at jeg burde have gjort noget før, men jeg har tidligere været på en anden arbejdsplads, som ikke vidste at jeg har sclerose.

Tror I, at det kan have noget med sclerosen at gøre? Og i så fald hvad kan man gøre?

Svar

Du skal selvfølgelig have undersøgt dit ben for mere almindelige ting, som overbelastning/forstrækning af muskler eller led. Ved sclerose kan varme og opvarmning ofte spille en afgørende rolle for scleroseramte, hvor symptomer forværres, når kropstemperaturen stiger (Uthoffs fænomen). Det kan ske ved fysisk anstrengelse, f.eks. hvis man har gået meget i løbet af en dag, og forværre sclerosesmerter, kraftnedsættelse, mm.

Samtidig lyder det som om, at du også kan have spastiske symptomer, med stivhed og kramper i musklerne, der kan forværres ved belastning og udtrætning. Jeg synes derfor du skal snakke med din scleroselæge om problemerne, så du kan blive undersøgt og få relevant behandling.