Gå til hovedindhold

Søvn og sclerose

Spørgsmål

Jeg har nu haft min diagnose i knap 6 år. Min væsentligste gene er træthed, og derfor er kvaliteten af min søvn ekstrem vigtigt for mig. Jeg har nu i en længere periode omkring et år, pga. meget dårlig søvnkvalitet, spist Circadin dagligt før sengetid.

Det har været en meget stor hjælp for mig. Min praktiserende læge som har udskrevet dette til mig, mener ikke jeg bør fortsætte, da langtidsbrug ikke er godt. Jeg mener at have læst, at dårlig søvnkvalitet er normalt hos personer med sklerose.

Hvad er holdningen til langtids behandling med Circadin? Og hvis dette ikke kan anbefales, hvad vil du så anbefale jeg gør? Jeg har en livsstils, der burde give fundamentet for en god søvn.

Svar

Melatonin er det naturligt forekomne søvnregulerende hormon. Der er kun dokumenteret virkning ved behandling med melatonin hos mennesker over 55 år, formentlig fordi man hos denne aldersgruppe erstatter det aldersrelaterede fald i det natlige melatoninniveau. Der mangler desværre viden om effekterne ved langtidsanvendelse, så det kan jeg ikke bidrage med her.

Søvnen bliver ofte påvirket ved sclerose, hvilket kan skyldes sygdommens påvirkning af hjernen, men også sclerosesymptomer som smerter, føleforstyrrelser, spasticitet, vandladningsgener mm. Desuden har en lang række faktorer, som medicin (bivirkninger), psykiske faktorer (angst, bekymring), kost, motion, alkohol, koffeinholdige drikke, væskeindtagelse, sovemiljø og søvnhygiejne stor betydning. Det er derfor vigtigt, at du snakker med din læge om alt dette, og at I lægger en plan for forbedring af din søvn.
Du kan læse mere om søvn og sclerose her: Sclerose kan påvirke søvnen - hvad kan du gøre for at sove bedre