Gå til hovedindhold

Søvnløshed

Spørgsmål

Jeg kan ikke sove. Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre. Problemet startede for mange år siden, samtidig med at jeg fik synsnervebetændelse. Problemet er blevet værre og værre med tiden. Der kan gå flere nætter, hvor jeg ikke sover, pludselig falder jeg i søvn tidligt om aftenen og sover op til 14 timer. Så starter det hele forfra igen.

Jeg går rundt som en zombie. Jeg må aflyse at have gæster, at tage i byen eller til træning hos fysioterapien, fordi jeg ikke kan klare det uden søvn. Mit liv er ødelagt. Alle mulige gode råd mod søvnløshed er prøvet. Skal jeg kontakte en psykolog for at lære at leve med min søvnløshed? Jeg kan ikke holde ud at leve på denne måde.

Svar

Du skriver, at der er nætter, hvor du overhovedet ikke sover og andre aftener, hvor du falder tidligt i søvn og sover op til 14 timer. Du har prøvet mange gode råd mod søvnløshed, og fungerer nu som en ”zombie”. Desværre er der mange med sklerose, som lider af forskellige søvnproblemer. Det kan dog være forårsaget af mange årsager.

Det er meget alvorligt at have så mangelfuld og ustabil nattesøvn. Dels er den kroniske træthed, som følger med manglende søvn, invaliderende, dels har vi brug for søvnen til bl.a. at restituere. F.eks. reduceres mængden af stresshormoner under søvnen.

Du spørger, om du skal kontakte en psykolog for at lære at leve med søvnløsheden. Det lyder som om, at du har forsøgt med det, som du selv har kunnet afprøve. Jeg vil anbefale, at du får professionel vejledning og måske udredning med henblik på bedring/normalisering af din nattesøvn. I første omgang kan jeg anbefale, at du kontakter din skleroseklinik, for at høre, om de kan hjælpe dig. Alternativt kan de eller din praktiserende læge henvise til en søvnklinik. De findes på mange neurologiske afdelinger.

Hvis det primært er dine tanker, som holder dig vågen, kan en psykolog med særlig viden om søvnforstyrrelser hjælpe dig med at afprøve forskellige teknikker til at håndtere tankerne, så de ikke holder dig vågen. Tankemylder øger ofte hjernens vågenhed. Scleroseforeningens psykologer vil være et godt bud.