Gå til hovedindhold

Søvn vanskeligheder

Spørgsmål

Jeg har store søvn vanskeligheder, som har stået på igennem flere år. Jeg har forholdsvist "nemt" ved at falde i søvn om aftenen, men vågner op igen efter 1½-2½ timers søvn og har svært ved at sove igen. Jeg sover ikke om dagen. Min praktiserende læge har været med indover hele tiden, og jeg har også prøvet flere ting af bl.a. sovemedicin og Melatonin. Jeg er ved at være desperat for at genfinde min gode søvn igen som en holdbar løsning. Melatonin fik jeg nervesmerter af, så det er ikke en løsning for mig.

Har I nogle gode råd evt. naturmedicin til natten, som går i tråd med Tysabri. Jeg tænker selv på Baldrian, med ved ikke, om der er nogle kontraindikation forbundet til sclerosen, og den medicin jeg tager (Tysabri)? Jeg har prøvet alt fra mindfulness, yoga, varme bade, begrænset lys om aften, kølig soveværelse men uden held.

Svar

Når man har været igennem alle de vanelige råd for søvnbesvær og har forsøgt melatonin, så synes jeg, at det kan være en god idé at forsøge forskellige slags naturmedicin.

Baldrian som du selv nævner, er nok den urt, hvor vi i forskningen tydeligst kan se, at der er en effekt. Der er ingen særlige bivirkninger til baldrian, borset fra at det også kan føre til lidt øget træthed i løbet af dagen. Der er hellere ikke registret nogen potentielle interaktioner til Tysabri, så der er ikke noget i vejen for at give det et forsøg. Der er lidt uklarhed omkring, hvad den optimale dosis er. De fleste studier har brugt et tilskud på minimum 400 mg og maximum 900 mg, så gå efter det, og tag det to timer inden sengetid. Det kan tage op til et par uger, før du endegyldigt kan vurdere, om du har gavn af det, da virkningen ikke altid kommer med det samme.

Hvis Baldrian ikke virker, eller hvis der ligger noget stress til grund for søvnbesværet, kan man med fordel forsøge en urt ved navn ashwaganda. Her er eneste bivirkning også træthed i løbet af dagen, og der er heller ingen interaktioner til Tysabri. Her tager man 500 mg morgen og aften.

Derudover er det et par små,  men spændende studier der viser, at indtag af kiwifrugter om aftenen kan forbedre søvnen. Det kan forklares med, at kiwi naturligt inderholder serotonin, som kroppen skal bruge for at kunne danne melatonin. Selv om forskningen ikke så stærk, så synes jeg alligevel, at det kan være et forsøg værd.