Gå til hovedindhold

Søvnløshed og Tysabri

Spørgsmål

Jeg får Tysabri og vil spørge, om der er noget til hinder for at anvende Melatonin 3 mg til natten både i forbindelse med Tysabri og sygdommen som helhed? Eller kender I til et andet middel som kan anvendes mod søvnløshed? Jeg har tit og ofte svært ved at falde i søvn og vågner mange gange i løbet af natten.

Svar

Sclerose er ikke i sig selv en forhindring for at prøve Melatonin. Men før du griber til medicin, vil jeg råde dig til at lave en nøje analyse af dit søvnmønster fordelt på døgnet og overveje mulig forklaring på dit søvnbesvær. Der er mange råd at hente på nettet, bl.a. fra søvnprofessor på Rigshospitalet Glostrup Poul Jennum.

Det er alt lige fra aktiviteter forud for, at man går i seng (man skal geare ned), indtag af væske, især kaffe/alkohol, og af mad og af stimulanser, evt. anden medicin, indretning af soverum, temperatur, lys og støj, sovestilling, snorken/tænderskæren og andre faktorer, bl.a. psykiske. Dvs. at der er en lang række ting, man kan prøve at modificere. Andre ting kan man ikke gøre så meget ved, f.eks. har nogle fra naturens side stort søvnbehov, andre mindre søvnbehov.

Jeg håber, du kan bruge rådet, og foreslår ellers at du taler med din egen læge om problemet.