Gå til hovedindhold

Stamceller uden kemoterapi

Spørgsmål

Min svigerdatter fik diagnosiceret attakvis sclerose for 6 år siden, hun har siden haft 3-4 attakker som specielt har ramt synet, som dog er vendt tilbage i løbet af et par dage efter attak.

Da den medicin hun får ikke længere er virksom, er hun blevet tilbudt et forhandlingsforløb med Lemtrada. Da Lemtrada har en lang række mulige alvorlige bivirkninger, har jeg undersøgt, om der eventuelt skulle findes alternative behandlingsformer uden alvorlige bivirkninger.

I den forbindelse er jeg stødt på en behandlingsform kaldet "Adipose-Derived Stem cells" (ADSC´s) som er en stamcelle behandling uden forudgående kemoterapi. Behandlingen tilbydes bl.a af "Swiss Medica" i Schweiz.
Har Scleroseforeningen viden og erfaring med ovennævnte behandling.
 

Svar

Stamcellebehandling indenfor MS indbefatter aktuelt to former: Immunstamceller og mesenkymale stamceller.

Det område man har størst erfaring, er indenfor immun-stamcelle transplantation, hvor man populært sagt forsøger at "nulstille" immunsystemet, så MS sygdommen i en (længere) periode falder til ro. Det er desværre ikke en kur mod sclerose,  men en effektiv dæmpning af sygdomsaktiviteten. Immun-stamcelle transplantation indebærer aggressiv kemoterapi, som led i en knoglemarvstransplantation, hvor der også er en lille risiko for, at man kan dø af behandlingen. Derfor anvendes denne behandling kun til mennesker med meget aggressiv MS, hvor anden behandling har været uvirksom. Behandlingen udføres i Danmark på Rigshospitalet efter nøje udvælgelse i henhold til gældende behandlingskriterier.

Behandling med mesenkymale stamceller er et relativt nyt forskningsområde, hvor man bruger stamceller tidligt i deres udvikling, som har evnen til at dele sig til mere specialiserede celletyper. Man håber derved, at kunne dæmpe sygdomsprocesserne ved MS og evt. kunne reparere visse skader, sygdommen har medført. Der er lige afsluttet et forsøg på Rigshospitalet med mesenkymale stamceller, der vil vise om behandlingen har effekt mod MS. Resultater af studiet forventes indenfor 1-2 år. Enkelte undelsøgelser har vist, at behandlingen synes at være sikker, og få og små studier, giver holdepunkter for, at behandlingen kan have effekt, men dette er som anført ikke dokumenteret. Behandling med mesenkymale stamceller kræver ingen forudgående kemoterapi. Der reklameres mange steder i verden for denne behandling, hvor kvaliteten ofte er tvivlsom, og enkelte steder også uantagelig.

Den stamcellebehandling du refererer til er mesenkymale stamceller og som sagt findes der endnu ingen dokumentation for effekt i den forbindelse.  Hvis din svigerdatter ikke har effekt af den behandling hun nu får, har hun brug for mere effektiv terapi, i form af 2. linjebehandling (Tysabri eller Gilenya) eller evt. Lemtrada.