Gå til hovedindhold

Støt dine pandelapper

Spørgsmål

Kognitive udfordringer, mentaludtrætning/sclerosetræthed eller depression - eller alle? Hvordan kommer man videre? Jeg er ikke helt ny i "faget" længere, jeg fik sclerose diagnosen i 2004, men ved at jeg har haft det allerede i 2001 og måske endda mange år før. Kort tid efter diagnosen kom jeg i et fleksjob på nedsat tid og med et andet jobindhold, da det tidligere jobindhold ikke var foreneligt med min nye situation. Jeg havde mit fleksjob i ca. 5 år og måtte jævnligt nedjustere arbejdstiden pga mental udtrætning. I foråret 2010 måtte jeg erkende, at det ikke fungerede for mig længere. Jeg tilbragte alt for meget af min fritid på sofaen med at hvile og sove eller være deprimeret . Jeg var på daværende tidpunkt i behandling med antidepressiv medicin, der ikke rigtig virkede, hvorfor jeg sygemeldte mig, og i efteråret 2011 fik jeg tilkendt en førtidspension pga kognitive udfordringer og mental udtrætning.

Det var virkelig ikke sådan, jeg havde forstillede mig mit liv skulle være. Jeg er uddannet Civilingeniør, og kort tid inden jeg fik diagnosen færdiggjorde jeg en MBA i Innovation management ved siden af mit fuldtidsjob. Inden jeg fik sclerose, var jeg nok hvad man vil kalde en glad og udadvendt person, der havde masser af energi og var god til at finde på og være kreativ. Inden jeg kom i fleksjob arbejde jeg med produktudvikling både som udvikler og som projektleder. Nu er situationen en helt anden. Jeg føler mig godt nok ikke længere deprimeret, efter jeg er kommet på førtidspenion, men jeg føler, jeg er gået i stå sådan mentalt set. Jeg har i en del år godt kunne lide at fotografere og efterfølgende arbejde med fotografierne på computeren. Jeg har tidligere elsket at lære nye ting og tilegne mig ny viden. Motivationen for og energien til at gøre nogle af disse ting er helt forsvundet, og jeg føler ikke rigtig noget formål ved det længere, og jeg får ikke længere de gode idéer, som jeg tidligere fik. Når jeg forsøger at gå igang med fotografering, billedbehandling eller lære noget nyt, synes jeg ikke rigtig, jeg kan overskue det, eller skabe en plan for hvad jeg vil, og ret hurtig bliver jeg træt i hovedet og må hvile mig.

Som person har jeg også ændret mig. Jeg er ikke længere så udadvendt og har ikke rigtig lyst længere til sociale sammenhænge, hvor der er mange nye mennesker, jeg skal forholde mig til. Dette skyldes dels, at jeg ofte hurtig bliver træt i hovedet, når der er meget støj, dels at jeg hader det her spørgsmål man ofte bruger i disse sammenhænge som en isbryder: "Nå, hvad laver du så?" eller "Nå, hvad arbejder du med?". Når man så endelig får sagt, man er på førtidspension, så er det næste spørgsmål oftest "Nå, hvad får du så tiden til at gå med?" og jeg ved jo udmærket godt folk spørger af interesse, og ikke fordi de vil genere mig, men jeg føler ofte, at jeg så skal fortælle om alle de spændende aktiviteter jeg laver og/eller er involveret i, når jeg i virkeligheden bruger megen tid på afslapning/ingenting. Jeg føler ofte i sociale situationer, hvor jeg møder nye mennesker, at jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skal sige, hvilket nok også er en af grundene til at jeg ikke rigtig opsøger sådanne sociale sammenhænge, selvom jeg rigtig godt kunne tænke mig at lære flere mennesker at kende.

Jeg er fysisk ikke særlig påvirket af sclerosen, og klarer mig fint selv i hverdagen, og kan sagtens håndtere hverdagsting som at købe ind og lave mad etc. Jeg træner forholdsvist fysisk hårdt 3 gange om ugen på et sclerosehold hos en fysioterapeut, hvilket jeg er rigtig glad for, selvom det selvfølgelig koster noget på energi kontoen. Jeg ved godt, at det ikke kan blive som før, og det har jeg heller ikke nogen forventning om. Men jeg kan mærke, at jeg har et stort behov for at forstå, hvilke ting der er på spil i min situation og hvilke værktøjer, jeg kan bruge for at lære at håndtere udfordringerne, jeg oplever i min hverdag, så jeg bliver lidt mere tilfreds med den.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang