Gå til hovedindhold

Stress og for lidt nattesøvn

Spørgsmål

Nogle påstår at stress og for lidt nattesøvn ikke kan være med til at provokere sygdommen, og evt. være med til at fremkalde et attack, hvordan er dit syn på denne påstand?

Svar

Stress og MS er undersøgt videnskabeligt, hvor man har vist, at en række dagligdags former for stress i højere grad forekom i en 4 ugers periode op til et scleroseattak. Andre forskere har vist at psykisk stress også kan spille en rolle i forbindelse med sygdomsudvikling. Der er imidlertid også studier, der ikke kan påvise en sikker sammenhæng mellem stress og MS, og det er formentlig også meget individuelt, hvordan man reagerer på stress, og hvilken karakter den stress har.

"Gamle symptomer" kan hos nogen også føles forværrede, hvis man presses fysisk eller psykisk, f.eks. ved manglende nattesøvn, hvor de normale kompensationsmekanismer i kroppen svækkes. Dette er ikke et udtryk for, at der er aktivitet i sygdommen, men er som sagt et udtryk for, at ressourcerne er begrænsede og tilstanden vil normaliseres, når presset lettes.