Gå til hovedindhold

Styring af computer mus

Spørgsmål

Jeg skriver til jer på vegne af min hustru som efterhånden er blevet så svag, at hun ikke længere kan spille kabale på sin computer - den eneste interaktive aktivitet hun har tilbage. Hun har et joystick til styring af musen, som vi har lånt af kommunen for mange år siden. Det har været en meget stor hjælp og glæde, men nu kan hun ikke bruge den længere, idet hun efterhånden er blevet så svag, at hun ikke har kræfter, og ikke kan styre sine hænder til at manøvrere joysticket.

Har I erfaring med andre måder at styre musen på? Jeg har set på nettet, at der er en måde, man kan styre curseren som kan manøvreres ved hjælp af hovedets bevægelser (optisk), og et andet system som man kan styre ved hjælp af ansigtsbevægelser (hagen). Oven i det hele er min hustru noget dement, og alt skal være simpelt at bruge.

Da det er den eneste måde hun efterhånden kan underholde sig selv på, er jeg interesseret i at finde ud af, om det er noget Scleroseforeningen har erfaring med?  Er det noget I tror man evt. kan overtale kommunen til at udlåne, eller er det noget man selv skal købe?
 

Svar

Det er din hustrus motoriske færdigheder der afgøre, hvilken styringsform hun vil kunne håndtere. Der findes systemer der styres, som I selv næver, med hagen eller øjnene, men der findes også systemer der aktiveres via et tænd/sluk system - det vil sige en knap der trykkes på for aktivering. Special løsninger for cursor styring er mest bevilliget i forbindelse med, at man ikke kan kommunikere eller fx styre sin kørestol.

Hvorvidt din hustru kan benytte nogen af de systemer der er til rådighed, vil komme an på en konkret vurdering af hendes færdigheder. Alle løsninger er forskellige, og der er derfor ikke nogen løsning, der er specielt god for hvis man har sklerose. Bevillings niveauerne for tildeling af computer styrede hjælpemidler svinger lidt for kommunen til kommune, men jeg vil anbefale, at I kontakter jeres kommune og forhøre jer om jeres muligheder.