Gå til hovedindhold

Styrketræning

Spørgsmål

Jeg har styrketrænet i 8 år, 2-3 x om ugen, og jeg har fået MS-diagnosen for 1,5 år siden. Jeg har altid været helt smadret efter træning, så jeg har aldrig været en af dem, der har kunne tage videre på studie eller arbejde efterfølgende. Jeg oplever også, at der går rigtig lang tid, inden jeg opnår fremskridt i styrken. Jeg fornemmer, at det tager længere tid end for den almindelige fitness-gænger. Er det sclerose-relateret, at ens muskler kan være lidt "ringere" end normalt? At fremskridt i træning tager længere tid, og man aldrig opnår at "få energi" af det?

Svar

Dine muskler fejler intet. Det er nervesignalet til musklerne, der er påvirket pga. din MS. Så musklerne er klar til at arbejde, men får ikke det optimale nervesignal, som er nødvendigt for at musklerne kan arbejde. Derved opstår der udtrætning, og du vil opleve, at du ikke kan træne så længe og hårdt, som du kunne inden du fik MS. Men du vil stadig kunne profitere af styrketræningen.

Der er studier som viser, at når man har MS, kan man have behov for en længere pause imellem sættene i træningen. Hvis du f.eks. træner 3 x12 rep, kan det være en fordel med 30-60 sekunders pause imellem sættene. Derved når du at restituere lidt mere mellem sættene og kan derved træne mere effektivt. I forhold til styrketræning vedligeholder man muskelstyrke, hvis man træner 2 x ugentlig, og såfremt kroppen kan klare det kan man opbygge, hvis man træner 3 x ugentlig. Men det skal ses i lyset af, hvad du ellers foretager dig. F.eks. kan en længere gåtur også være træning og give udtrætning.

Du beskriver, at du i alle årene, hvor du har trænet – både med og uden MS diagnosen - har været helt smadret efter træningen. Det tyder på, at du træner til max udtrætning, og så er der bare ikke mere energi tilbage. Måske du skulle se på hvordan du træner, så du ikke oplever så stor en udtrætning? Laver du anden træning/har du overvejet at kombinere styrketræningen med andet? Her tænker jeg f.eks. kredsløbstræning, som f.eks. cykling, hvor du får pulsen op, og hvor det samtidigt ikke er så tungt/hårdt for musklerne. Det kan måske være et rigtig godt supplement/alternativ til en af styrketræningerne. Måske det vil give dig mere energi bagefter. Eller knap så tung styrketræning og motionscykel i samme træningspas?

Fremskridtene kan tage længere tid pga. MS, og i nogle tilfælde ser jeg ikke fremskridt, men at man vedligeholder muskelstyrken (og dette er også væsentligt). Så min anbefaling er at få hjælp (f.eks via en fysioterapeut) til at få set på, hvordan du generelt træner, og om du skal prøve at justere på det.