Gå til hovedindhold

Svar på topkateter og kalkudfælninger

Spørgsmål
Vedrørende dit svar på nedenstående. Jeg er bestemt ikke enig!
Har haft topkateter siden november 2006. De første 2 år havde jeg problemer hver uge med tilstoppet kateter, og måtte flere gange skifte allerede efter 1 uge.
Jeg boede i Århus som har meget hårdt vand. I 2008 var jeg i Polen i 2 uger, hvor jeg kun drak købevand - ingen problemer overhovedet. Problemerne var der igen med det samme, da jeg kom hjem.
I december flyttede jeg til Grindsted, som har meget blødt vand, har måske haft lettere alvorlig tilstopning 2 gange siden.

Topkateter og kalkudfældninger
Spørgsmål:
Jeg har et problem, der er forbundet med mit topkateter. Jeg er meget glad for denne hjælp, der har holdt mig betændelsesfri i lang tid. Jeg gætter på at mit drikkevand er meget hårdt, da min hjælper må afkalke elkoger og vaskemaskine 1 gang om ugen. Derfor tror jeg at mit vand indeholder meget kalk. Jeg drikker ca. 2,5 liter postevand dagligt. Desuden bliver jeg "afkalket" 3 gange ugentligt med Uro-Tainer 3,5 %. Alligevel kan jeg konstatere at min kateterslange stopper til med kalkrester i løbet af 2 uger, efter at den er blevet skiftet.
Det er meget væsentligt at nævne at indgangssåret aldrig får ro til at hele.

Ekspertens svar:
Det er godt at læse, at du grundlæggende er glad for dit topkateter. Nogle mennesker har en meget stor tilbøjelighed til kalkudfældninger på deres kateter. Det gælder især unge mænd, som er meget stillesiddende. Vandets hårdhed har kun en lille betydning. Du skal fortsætte med at drikke rigeligt, og få blæren skyllet som du gør ca. hver anden dag. I forbindelse med skylningen skal der bruges rigelig med væske og kraftig skylning, således at bundfaldet i blæren kan blive hvirvlet op og skyllet ud.
Kateteret skal skiftes så hyppigt, som det er nødvendigt og inden at kateterkanalen kalker til, hvilket heldigvis kun undtagelsesvist er nødvendigt så hyppigt som hver 14. dag.
Jeg synes, at du skal undersøges, for at udelukke at du har dannet blæresten. Det gøres nemmest med ultralyd undersøgelse af blæren.
Dit ”indgangs sår” skal ikke hele – ellers lukker kateterkanalen.
Af Peter Klarskov, Læge: urolog, d. 29.06.2011
Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang