Gå til hovedindhold

Sygemelding - hvad så

Spørgsmål

Jeg har ca. siden januar 2015, døjet meget med min ben, ubalance og føleforstyrrelser og uro. Jeg arbejder ca. 10 timer om ugen. Mit spørgsmål er med hensyn til pension: Jeg har ikke forstand på sådan noget, men jeg er kommet i tvivl om hvordan og hvorledes, hvad skal jeg gøre? Mit arbejde betaler jo til min pension, men jeg arbejder jo kun 10 timer om ugen, og så får jeg sygedagpenge op til de 37 timer. Hvordan forholder jeg mig lige til det? 

Svar

Jeg forstår det sådan, at du er sygemeldt og har genoptaget dit arbejde med 10 timer pr. uge. Du skriver ikke, hvornår du er blevet sygemeldt, men jeg forestiller mig, at du har været sygemeldt i en længere periode. Delvis sygemelding "tæller" i sygedagpengesystemet som fuld sygemelding. Jobcentret skal følge op på din sygemelding, dvs. man skal sammen med dig og din arbejdsgiver drøfte, hvad der skal ske fremadrettet ligesom der også skal indhentes relevante lægelige oplysninger. Hvis du ikke allerede har kontakt med Jobcentret, vil jeg anbefale dig at få det.

Som jeg forstår det, får du udbetalt fuld løn, og der sker indbetaling til din pensionsordning. Jeg tænker, at du har undersøgt mulighederne for evt. udbetaling af dækning ved kritisk sygdom - hvis ikke så tag kontakt til dit pensionsselskab, evt. dit faglige forbund for at høre, hvordan dine muligheder er for denne dækning.

Herudover er det også relevant at forhøre dig i pensionsselskabet, hvordan dækningsmulighederne vil være på sigt.

Jobcentret skal medvirke til at afklare din arbejdsevne - altså undersøge, hvor meget du har mulighed for at arbejde. Når Jobcentret har en afklaring, skal din sag forventeligt forelægges Rehabiliteringsteamet i din kommune med henblik på vurdering af, hvilke muligheder du fremadrettet har på arbejdsmarkedet.

Pension er ikke det, som kommer først på tale - der er flere ting, der skal være afklaret forinden, og grundlæggende skal mulighederne for fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet være udelukket i givet fald.

Der er, som du kan se, flere muligheder, der skal undersøges først.

Måske kunne du have behov for en mere konkret vejledning gennem Scleroseforeningens socialrådgiver i det område, hvor du bor. Kontakt til socialrådgiveren kan du få ved henvendelse til Scleroseforeningens kontor i Valby. Det vil være en god ide, hvis du inden kontakten har alle dine sagsakter fra Jobcentret, så socialrådgiveren sammen med dig kan danne sig et overblik.